AS Steri kiirgustegevusloa avalik arutelu toimus möödunud kolmapäeval Alliku külas. Küsimusi ja vastuväiteid keskkonnaministeeriumi ametnikele esitasid nii tehase lähiümbruse kui ka Saue, Laagri ja Harku elanikud.

Keskkonnaministeeriumit esindanud ametnikest vastas kohaliku elaniku Pirje Laaguse sõnul ainuisikuliselt kõikidele küsimustele Evelin Pesur.

Teised ametiisikud oma arvamusi ja seisukohti ei väljendanud.

Rahvast pole teavitatud, kuidas ohu korral toimida

"Kuigi kõrgaktiivne kiirgusallikas on ca 700 elanikuga Alliku külas juba üle kahe ja poole aasta, pole seni elanikkonda informeeritud ohuolukorras tegutsemisest," rääkis Laagus Päevaleht Online'ile.

Seni on Laaguse kinnitusel täiesti selgusetu kes ja kuidas edastab elanikele informatsiooni ohuolukorra tekkimisest. "Kas tehasel on olemas asulas kuuldav kiirgushäire alarm, mille järgi seda ära tunda ja kui kaugele ta kostab?" küsis ta.

Elanikele pole Laaguse sõnul veel keegi selgitanud, mida teha sireeni käivitumise puhul.

"Kas minna vaatama, miks sireen huilgab, kas punane tuli ka põleb, millal on tegemist õige häirega või jälle alarmisüsteemi rikkega. Võibolla peaks jooksma nii kaugele kui vähegi võimalik, või ronima keldrisse palvetama," rääkis Laagus.

Avalikul arutelul kodaniku küsimusele, miks on kiirgustegevusloas elanikkonna teavitamine interneti teel vaid üks kord nädalas ettenähtud kui ohuolukorra puhul on evakueerimisaeg mõõdetav minutitega, vastas keskkonnaministeeriumi esindaja: „Kui reaalselt midagi juhtub, siis te vaevalt jõuate internetist midagi vaadata“.

"Seega, kui tehase vahetus läheduses elavad Alliku ja Vanamõisa küla elanikud on keskkonnaministeeriumi poolt ohverdatud kellegi ärihuvidele, oleks kiirgusseadusega nõutud evakuatsiooniplaani olemasolul ehk võimalik säästa kaugemate asulate Saue, Laagri, Harku elanikke," ütles Laagus.

Saasteainete mõõtmisi pole ette nähtud

Elanikele arusaamatutel põhjustel ei ole ministeerium tänaseni teostanud tehasele välisõhu saasteloa korrektseks väljastamiseks seaduses ja määrustes ettenähtud saasteainete mõõtmisi.

Vaatamata korduvatele selleteemalistele nõudmistele ja küsimustele jäi ministeeriumi esindaja kindlaks oma arvamusele, et maapinnalähedase osooni, õhusaaste, saasteainete ning nende mõõtmisega seonduv ei kuulu tema pädevusse.

"Isegi kohalikule koduperenaisele on üheselt mõistetav, et kiirgustegevuse käigus tekib osoon ning ilma osooni tekketa ei ole kiirgustegevus võimalik. Võrdlusena näide igapäevasest elust: kui kartuleid keeta, siis tekib aur ja need on omavahel seotud," rääkis Laagus.

Keskkonnaministeerium ei ole Laaguse arvates möödunud 2,5 aasta jooksul suutnud leida seost kiirgustegevuse ja osooni vahel ning käsitleb kiirgustegevusluba muudest faktoritest sõltumatu menetlusena.

Maapinnalähedase osooni ohtlikkuse kohta leiab Laaguse kinnitusel iga huviline Google abiga infot märksõnadega "osooni ohtlikkus", "osooni mõju astmaatikutele", inglise keele oskajatele "ozone mortality", "ozone asthmatic", "ozone children health symptoms".

Möödalaskmisi on mitmeid

Kehtiva seadusandluse kohaselt on välisõhu saaste ja ioniseeriva kiirgusega kaasnevate probleemide lahendamine KKM pädevuses.

"Asjaolu, et riigi esindaja ei ole suutnud või tahtnud välisõhu saastega seotud toksikoloogilisi riske teadvustada ning pole tänaseni suutnud korraldada saasteloa väljastamisel koostööd meedikutega, ei anna õigustust saastelubade väljastamisel seadust eirata ning elanike elu ohtu seada," kinnitas Laagus.

Peale osooniprobleemi on Alliku külas ka tänu endise Keskkonnaministri Reiljani "mõistvale" suhtumisele küla puurkaev steriliseerimistehasest ca 30 m, lehmalautadest ca 80..100 m.

"Probleem on teravalt päevakorral veel selle pärast, et 8-9 kuuga ei ole suudetud kindlaks teha, millest on tingitud Alliku ja Vanamõisa küla laste allergilised nähud, mitteparanevad nahahaavandid ja -lööbed ning pidev ärritus ülemistes hingamisteedes," toonitas Laagus.

Täiskasvanutel esineb naise kinnitusel kummaline silmade punetus ja sügelus. "Kuni ei ole veel kindlaks tehtud nende tervisehäirete põhjuseid, tuleks välistada igasuguste täiendavate lubade väljastamine," sõnas naine.

Kuni tehase ümbruskonna elanikud ei tea, kas probleemiks on saastatud joogivesi, lautadest tulenev põllumajanduslik saaste, õhusaaste, mingite tegurite koosmõju vms, tundub tehase kiirgusvõimsuse suurendamine Laaguse sõnul enne antud asjaolude selgitamist inimkatsetena kohalike elanike suhtes.

"Iga inimene saab aru, et maandamaks riske ei pea olema kiirgusspetsialist," rääkis ta. "Antud juhul pole ümberkaudsetele elanikele jäänud ühtegi usaldusväärset ametiasutust, kelle poole abipalvega pöörduda."

Pooleli on kolm kohtuasja, millest kaks on Riigikohtus menetlemisel ja üks Ringkonnakohtus otsustamisel. Laaguse sõnul jääb arusaamatuks KKM kindel soov väljastada AS-le Steri senisest kaks korda võimsamat kiirgustegevust võimaldavat luba seniste kohtulahendite taustal.