„Arvud kasvavad Soomes pidevalt. Meil on juba peaaegu 14 000,“ ütles Sipilä sel aastal saabunud põgenike hulka silmas pidades eelmisel kolmapäeval Brüsselisse EL-i erakorralisele, just migrandikriisi arutamiseks kogunenud ülemkogule saabudes. „Me võime vabalt jõuda kõrgemate arvudeni, 50 000 on sel aastal võimalik.“

Soome immigratsiooniteenistuse andmeil oli 29. septembri seisuga riiki saabunud juba 17 430 põgenikku, kogu eelmise aasta jooksul aga 3600. Mõnel päeval raporteeritakse küll vähenenud sissevoolust, teistel jälle suuremast ja tulevastel nädalatel prognoositakse koguni 800 põgeniku saabumist iga päev. Seni saabunutest on 69 protsenti Iraagist ja kümme protsenti Somaaliast.

Vaatlejad on avaldanud imestust kahe asja üle – miks on Soomesse saabunute hulgas vähe süürlasi ja miks põgenikud ei jää pidama Rootsi, vaid jätkavad pärast niigi kurnavat Rootsini jõudmist teekonda põhja, et seal jalutada üle piiri Soomesse Tornio linna. Põhjus on küllap põgenike seas levivad kuuldused, et Soomes on paremad šansid asüüli saada.

Loe täismahus artiklit homsest Eesti Päevalehest