Osa maaliallkirjugi varieerib tuntud laulurida „jalgpall on parem kui seks“ sobivatesse suundadesse. Piltidel aga vahelduvad poksikindad sadomaso-tööriistade, hobuste ja paljaste kehapindadega.

Sekka veel mõni naelik ja sadistlikult seksikas hetk finisŠijoonelt. Kõike ikka parasjagu ja võimalikult selgelt läbi maalituna, et midagi segaseks ei jääks.

Lihtsalt loetavad pildid

Võiks arvata, et sellest näitusest tuleb kassahitt. Kõik on rahva rõõmuks ära tehtud. Asine realism kerge plakatliku aktsendiga ei tohiks kellelegi lugemisraskusi valmistada, ka teemad on ülimalt armsad ja südamelähedased. Kruusingule endale kukub selle näituse eest oodatavasti rahva teenri austav nimetus.

Miljonite lemmik rajab teed ajalukku.

Tema maalid paigutatakse Toompea ja Kadrioru lossi, tema keha lõigatakse tükkideks ja jagatakse pühakusäilmetena koolidesse laiali.

Midagi sellist loomulikult ei sünni. Sündinud on vaid kunstniku sügavam äratundmine, et valulemine maailma pärast on sama tulutu kui iga muu ilukirjanduslik hala.

Sotsiaalkriitilise kunsti käed on kuidagi lühikeseks jäänud. Ei aita kodanluse solvamine ega sŠokeerimine. Äri õitseb ikka ja eraomandus saab aina pühamaks.

Kruusing on otsustanud ses olukorras huntidega kaasa ulguda. Mürgiselt, sarkastilise alatooniga nagu koorilaulja, kelle rinnas heliseb hoopis miski muu.

Ood spordile ja seksile

Ta annab rahvale seda, mida too tahab, kuid segab andamisse tubli annuse arseeni, pilget ja kihvtist irvitust. Ta pole küll maailmaparandaja, kuid ei soovi ka olla tühine iluasi kaminasimsil.

Paraku pakuvad tarbijalikud olud kunstnikule just sellist ametit. Nõnda ta siis lõõritabki omal viisil kõige populaarsematel teemadel. Ja üldrahvalikku oodi spordile ja seksile tungivad mingid ebakõlad, liigse püüdlikkusega maha jorisetud viisijupid.

Kunstniku pöördumine

Tere, lugupeetud näitusekülastaja.

Kui te tajusite pärast näitusesaali sisenemist peopesas veidrat kihelevat tunnet ja teid valdab kõike muud tagaplaanile tõrjuv soov osta, või teisisõnu, te adute, et liigute iseäralikul, kuid selgesti eristataval ostjakäitujalikul moel, siis teadke, et teiega on manipuleeritud. Nimelt tilkus Minu andmebaasi informatsioon selle kohta, et talvel toimunud statistika põhjal on enim müüdavad teemad erinevates meedialiikides nüüdseks teada!

Nendeks on: seks, vägivald, lemmikloom ja sport. Samuti on maalitehnika üks müügipraktilisemaid kunstivorme kaunite kunstide vallas.

Kõik seintel rippuvad tööd sisaldavad kahte või enam eespool nimetatud teemadest tagamaks Minu näitusele enneolematut müügiedu.

Erinevalt reklaamitellijatest takistab aga miski Minus tooma teid hävitava ostukire ohvriks.

Olete hoiatatud!

Oma edasise käitumise eest vastutate täiel määral ise.

Lugupidamisega Agur Kruusing