Täna Tallinnas algav rahvusvaheline teatrifestival Banaanikala toob kolmeks päevaks tähelepanu kesk-messe lastele tehtava teatri. Neljandat sügist toimuva festivali kava on liikunud kogupereteatri suunas, hõl-mates lavastusi suurest muusikalist mininukuteatrini.

Osaleb kümme teatrit. Kuus Eesti teatrit astuvad võistlusse Leedu, Läti, Poola ja Rootsi omadega. Kavas on kaksteist eri lavastust, millega antakse kokku seitseteist etendust.

Estonia "Nukitsamees" toob lastelavastuste võrdluspilti esimest korda muusikali. VAT Teatri nukulavastuse elementidega "Cymbeline" haarab vaatama väga erinevas vanuses publikut. Rein Aguri lavastus on arvatud ka kahe nädala pärast Tartus toimuva teatrifestivali Draama kavva.

Festivali peakorraldaja Allan Kressi sõnul näitavad välisteatrite lavastused võimalusi, mida Eesti nukuteatris vähe kasutatakse. Mõistagi on festivalikavas eelkõige visuaalsed lavastused, mis on mõistetavad ka keelt oskamata. Mõne lavastuse puhul on lisatud ka tõlge.

Näitlejad varjus

Kui varasematel aastatel on preemiad korjanud Leedu teatrid, siis tänavu on esindatud ka teine, katoliikliku põhjaga tugev teatrimaa Poola. Kressi sõnul on Poolas ainuüksi riiklikke nukuteatreid 26 ja mitu teatrikooli, kus valmistatakse ette just nukunäitlejaid ja

-lavastajaid.

Olsztyni Nukuteatri lavastus "Imelik kontsert" esindab Poolas tuntud "musta kabineti" tehnikat, mida on Eestis vähe kasutatud. Nimelt on näitlejad laval varjatud ning spetsiaalses valguses näeb vaid valgeid rätikuid, millega nad kujutavad inimesi, linde, loomi, aga ka rõõmu, sündi, surma. Sõnadeta kõnekat lavastust saadab klassikaline muusika.

Rootsi teatri Spektaklet lavastuses "Pulcinella" on tagantjuhitavate nukkude kõrval laval elav kümneliikmeline orkester. Teatri võlu ongi see, et mängitakse koostöös orkestriga, samal põhimõttel nagu Eestis Von Krahli Teater ja NYYD Ensemble.

Kaunase teater Nykshtukas toob festivalile juba kolmandat aastat vana hea sirmiteatri. Sisuliselt on see noore mehe Darius Armanaviciuse ühemeheteater, kus ta teeb ise nukud, dekoratsioonid ja mängib tõelises rollivahetuse tulevärgis korraga mitme nukuga.

Tänavu kevadel teatriliidu aastapreemiate jagamisel esile kerkinud Narva teater Ilmarine on Banaanikalal osalenud algusest peale. Tänavu on nad Tallinnas kahe muinasjutu lavastusega.

Kui festival on seni esitlenud täiskasvanute poolt lastele tehtavat teatrit, siis sel aastal valiti avaetenduseks hoopis Sillamäe keskkoolinoorte trupi Art Paradise tantsulavastus "Capricios" täiskasvanutele. Seda flamencot ja moderntantsu siduvat lavastust inspireerisid hispaania kunstniku Goya ofordid.

Kolm aastat tagasi Nõmme Kultuurikeskuses alguse saanud festival on tänavu laienenud üle Tallinna eri mängupaikadesse. Kressi sõnul ei mahu paljud lavastused Nõmme Kultuurikeskuse lavale ära, nagu näiteks lastemuusikal "Nukitsamees", mida näeb selle kodulaval Estonias.

Festival laieneb

Samuti on oma mänguruumist lahutamatud VAT Teatri Shakespeare i-lavastus "Cymbeline", mida etendatakse Mustpeade Maja võlvidega sisehoovis ja Nukuteatri trepilavastus "Haldjaöö", mis sündis just selle teatri stiilsesse juugend-trepikotta. Eero Spriidi lavastuse eripärana liigub publik stseenide vahel mööda treppe noortele akrobaatidest peaosatäitjatele järele. Näitlejad tõusevad loo arenedes keerdtrepi vahelises õhuruumis aga üha ülespoole.

Festivaliklubi on tänavu viidud Vene tänavale Toom-klubisse. Kohtumispaigana on see avatud täna ja homme õhtul, laupäeval kuulutatakse seal välja võitjad.

Festivali lavastusi vaeb zhürii, kuhu kuuluvad näitleja Elle Kull, teatrikriitik Meelis Kapstas, leedu näitleja Vilius Kirkilionis, kunstnik Gunta Randla, lavastajad Peetr Raudsepp, Tamur Tohver ja Jaan Urvet.

Banaanikala 99 kava

NELJAPÄEVAL

kell 10 Festivali avamine Nõmme Kultuurikeskuses (NKK)

kell 10.30 "Capricios", Art Paradise (Sillamäe) NKK

kell 11.15 ja 12.30 "Piuks, mäuks ja tädike", Nykshtukas (Kaunas, Leedu) NKK

kell 14 "Cymbeline", VAT Teater Mustpeade Majas

kell 18 ja 19.15 "Kuldkalake" Salong Teatris

REEDEL

kell 10 "Imelik kontsert", Olsztyni Nukuteater (Poola) NKK

kell 11.15 ja 14 "Hunt ja lõbusad kitsetalled", Nykshtukas (Kaunas, Leedu) NKK

kell 12.30 ja 14 "Pulcinella", Spektaklet (Uppsala, Rootsi) NKK

kell 17 "Ära vihasta, peremees", Ilmarine (Narva) Toomklubis

kell 18.30 "Imemaa", Brinumzeme (Riia, Läti) Toomklubis

LAUPÄEVAL

kell 10 ja 11 "Vaimukas Vassili", Ilmarine (Narva) Toomklubis

kell 12 "Nukitsamees" Estonia Teatris

kell 15 "Haldjaöö" Nukuteatris

kell 18 Festivali lõpetamine Toomklubis

SENISED GRAND PRIX VÕITJAD

1996 "Väikese onu saaga" Vanemuine, 1997 "Aprikoosipuu" Viiburi Riiklik Nukuteater, 1998 "Vanemateta Elenyte ja oinake Joniukas" Vilniuse teater Lele.