Jazzkaar on koostöös ühe tuntud kindlustusfirmaga valminud uue kontserdisarja nimetanud suursponsori auks Ergo Jazz Sessioniks.

Saksa muusikat importiv sari sai avapaugu pühapäeval, kui sedasorti üritusteks hiilgavalt sobiva Kumu auditoorimi seinte vahel astus siinse publiku ette Chris Gall Trio ning enigmaatilise nimega vokalist Enik.

Ühtsesse vormiriietusse – hallid pintsakud ja viigipüksid – pugenud sakslased tegid hakatuseks mõned instrumentaalsed numbrid ja esimesest klaveripalast oli selge, et ajas pöörase hooga muutuv dÏässi mõiste on Chris Galli ansambli puhul sama hõlpsasti/keeruliselt rakendatav kui rokk või popp. Minimalistlikud, ent selle võrra ekspressiivsemad avalood sobinuks Rock Cafe kirbeks suitsetatud seinte vahele sama hästi kui siia, Kadrioru majesteetliku vaikuse keskel seinu sirutavasse kunstimuuseumisse. Ning kui vaieldamatult isikupärane laulja Enik kaaslastega ühines, lisandusid rokiesteetikale veel kabaree, viiekümnendate Ameerika ja halastamatu progerokk.

Häbelik Enik

Ühel hetkel kõlas Chris Gall Trio nagu The Police, kui selle muusikalise doktriini eest oleksid vastutanud Andy Summers ja Stewart Copeland, mitte Sting.

Järgmiselt triivis ennastunustavalt gruuviv bänd Frank Sinatra nostalgilisele territooriumile, et siis Peter Gabrieli aegsete Genesise esimeste plaatide juures maanduda. Ning loomulikult sidus seda kõike “Euroopa ďžässi uus kõla”, nagu noorukesed virtuoosid oma muusikat ise nimetavat. Enik oli akadeemiliselt toolipõhjadesse vajutatud publikuga tõtt vaadates silmanähtavalt häbelik ning aeg-ajalt jäid tema sooritused bändi “Climbing Upi” albumil kuuldule alla. Aga teatavas alasti olekus ja haavatavuses live-kontserdi unikaalsus ju seisnebki.

Pianist Chris Gall on aukartust äratav helilooja ning tema trio kaks ülejäänud liiget – kontrabassist Marcel Krömker ja ansamblijuhi trummarist vend Peter Gall – võivad dÏässmuusika uue kõla loomise ajalukku puhta südametunnistusega oma nimed kirjutada.

Kontsert

Chris Gall Trio feat. Enik (Saksamaa)

14. septembril Kumus

15. septembril Tartus Athenas