Euroopa moodsate dzhässisuundade kõrval ei jää kuulmata ka päris dzhässmuusikud – pasunat puhuvad mustad mehed.

Jazzkaar algab 23. aprillil ülestõusmispühal hinge puhastavate "Vaikuse helidega" Kaarli kirikus ja lõpeb 30. aprillil "Volbriöö maagiaga" uues tantsupaigas Koloss. Kokku 37 kontserti, neljas linnas – Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Narvas.

Elava muusika sõpradele endastmõistetavalt igakevadiseks kohtumispaigaks kujunenud Jazzkaar toimub juba 19 korda. Festivali põliste korraldajate Anne Ermi ja Immo Mihkelsoni sõnul on tänavune kava ühtlaselt tugevam ja mahukam kui kunagi varem.

Vaikuse helid, Põhjala päev

Jazzkaare uhke välisesinejate rea avab vaikust pealkirjastaval avaõhtul Kaarli kirikus trompetil mediteeriv sakslane Markus Stockhausen. Tema mäng võlub hea tehnika, selge tooni ja

Põhjala päev (29. aprill) on Jazzkaarel esmakordne. Soomest, Rootsist, Venemaalt ja Fääri saartelt jõuab Tallinna muusika, mille dzhässikõlades kostab ka rocki ja etnot. Päeva peaesinejad on saami joigaja Wimme ja rootsi viisik Garmarna.

Wimme Saari on eelmiste külaskäikudega end eesti publiku lemmikuks loitsinud. Tänavu annab ta kontserdi Jazzkaare suurel laval Sakala keskuses. Lapi piirilt pärit 41-aastane mees seab häält nagu põlised saami meistrid, aga samas mängib ka suurlinna helidega. Nii võib tundratuule kõrval kuulda helikopteri propelleri või mootorsaani möiret.

1982. aastal üksi kitarriga alustanud Wimme tõusis Soome ja rahvusvahelisse huviorbiiti pärast salvestusi soome dzhässansambli RinneRadio ja rootsi grupiga Hediningarna, mis viisid Wimme WOMAD-festivalidele. Tä-naseks on ta esinenud kõigil suurematel rock- ja folkfestivalidel.

Rootsi viisik Garmarna lisab rootsi rahvamuusikale ja keskaegsetele ballaadidele vägevust elektrirütmidega. Bänd on kümne aastaga võitnud erilise populaarsuse Ameerikas. Garmarna nimi on ilmunud koguni muusikatööstuse piibliks nimetatud ajakirja Billboard esikaanel. Bändi plaadi arvustusele on andnud ruumi isegi erootikaajakiri Playboy. Garmarna elektri

Aafrika Londonist

Jazzkaare läbimurret noorema publiku hulka tõotab Sossi klubi all avatav uus tantsuklubi Koloss. Kolm tantsuklubiõhtut (28., 29. ja 30. aprillil) pakuvad muusikat nii müstilisest Põhjalast kui ka kuumast Aafrikast.

Klubiööde rea avab Norra trompetist Nils Petter Molvaer, kes oma albumiga "Khmer" on praegu üks müügiedukamaid Euroopa dzhässmuusikuid. Tema menu kipub selja taha jätma isegi kuulsat kaasmaalast Jan Garbareki. Põlvkond noorema Molvaeri trump on trendikad klubirütmid. Kolossis esineva trompetisti tingimus on, et toolid tuleb saalist välja viia.

Aafrika rütme Inglismaalt toob Osibisa. Tänavu 30. aastapäeva tähistavat ansamblit võib nimetada maailmamuusika ristiisaks. Just Osibisa 1971. aasta hitt "Sunshine" ülendas Aafrika kuumad rütmid ja euroopaliku tantsumuusika hübriidi edetabelitesse. Nii 1970-ndate diskobuumi kui ka 1980-ndate maailmamuusika vaimustuse üleelanud grupp reisib tänaseni menukalt kõikjal maailmas. Aafrika ööl Kolossis osalevad Londoni populaarsed DJ-d Rita ja Max.

Väljamüüdud Vicente ja Kenny "G"

Jazzkaare publik on hääletanud festivali peaaesinejateks hispaania

Ameerika dzhässikuulsusi koondab Victor Bailey Group. Bassist Bailey tutvustas end Eesti kuulajale Joe Zawinuli grupis. Mustanahalist saksofonisti Kenny Garrettit on aga tituleeritud tõeliseks Kenny "G"-ks. Oma pillil on supermehed ka trummar Dennis Chambers, klahvpillimängija Jim Beard ja kitarrist David Fiuczynski.

Laiema publikumenu pälvib USA trio Beatlejazz. Traditsoonilises dzhässkoosseisus – trummar (Brian Melvin), pianist (David Kikoski) ja bassist (Charles Fambrough) esitab bänd improvisatsioone biitlite paladest.

Piirideta muusikat esindab ka maailmanimega klarnetist-helilooja Michael Riessleri ja ameerika Grammy-mehest suupillimängija Howard Levy duo. Riessler on mänginud John Cagei ja Steve Reichiga, küll Ensemble Modernis ja sümfooniaorkestritega nüüdismuusikat ja klassikat.

Mustanahaline suupillimängija-laulja-trummar Chicago Beau toob Tallinna üle mõne aja Tallinnas ehedat Chicago bluusi. Nimekas Ameerika trummar Adam Nussbaum saabub Tallinna Norra kvarteti Sigurd Ulveset Quarteti koosseisus.

Viimase uudisena lisandus Jazzkaare esinejate nimekirja Leedu uue muusika guru Vjatsheslav Ganelin, kes elab Iisraelis.

Jazzkaare väliskülalisi

23. aprill Kaarli kirik

kell 18 Vaikuse helid. Solist Markus Stockhausen (trompet, Saksamaa)

24. aprill Estonia kontserdisaal

kell 19.30 Beatlejazz. David Kikoski, Brian Melvin, Charles Fambrough (USA)

26. aprill Sakala keskuse suur saal

kell 19 Vicente Amigo Flamenco Group (Hispaania)

Sossi klubi

Kell 21 Sving Night. Antti Heerman & Joona Toivonen Trio (Soome) jt

27. aprill Sakala suur saal

kell 19 Victor Bailey Group (USA)

Sossi klubi

Kell 21 California-Tallinn Jazzband (Eesti-USA) & Toivo Unt – Hassan Bagirov Kvartett (Eesti-Vene) Superjam

28. aprill Sakala väike saal

kell 19.15 Michael Riessler & Howard Levy (Saksa-USA)

tantsuklubi Koloss

kell 22 Viril (Eesti-Soome) & Nils Petter Molvaer (Norra)

29. aprill Sakala suur saal

kell 17.30 Wimme (Soome)

kell 21 Garmarna (Rootsi)

tantsuklubi Koloss

kell 22 Aafrika rütmid Londoni öös. Osibisa & DJ-d Rita ja Max (Suurbritannia)

Sakala väike saal

kell 16.15 Leonid Vintskevitsh Trio (Vene)

kell 19 Shalder Geo (Fääri saared)

30. aprill Sakala suur saal

kell 16 Sigurd Ulveset Quartet (Norra) feat. Adam Nussbaum (USA)

kell 20 Chicago Beau "The Sa Boom Gypsy Tour" (USA)

tantsuklubi Koloss

kell 22 Volbriöö maagia. RinneRadio (Soome)

Jazzkaare piletid maksavad keskmiselt 100 krooni. Põhjalikum teave www.jazzkaar.ee.