meediakonsultant Äsja jõudis kuulajani kaks esinduslikku ja eriilmelist eesti jazzialbumit – “Basic Concept feat Tiit Paulus” ja “Deeper Sound”, mille produtsendid muusikud Raul Sööt ja Ain Agan. Neist esimene, Basic Concept, pakub kaasaegset mainstream’i ja on seega vastuvõetav laiemale kuulajaskonnale, Deeper Sound esindab süvenenumat tunnetust jazzigurmaanidele. Mõlema albumi “vedruks” on saksofonist Raul Sööt, keda võib nimetada kodumaal viibivaks külalismuusikuks. Paari nädala pärast jätkab ta taas, Kultuurkapitali toel, saksofoniõpinguid Taanis Kopenhaageni rütmimuusika konservatooriumis. Eestis oldud aeg on olnud aga viljakas. Kevadel esimest korda rahvusvahelise koosseisuga Jazzkaare festivalil esinenud Deeper Sound salvestas kontserdijärgse päevaga plaadimaterjali.

“Nendes lugudes on minu viimase poole aasta elu; mõtted ja tunnetused,” ütleb Sööt. “Mõnikord on kohe nii, et tunned – nüüd sai õige feeling purki. Pisiapsud enam ei loe, oluline on, et energia oleks õige.”

Deeper Soundi võib pidada Raul Söödi sooloprojektiks, sest tema leiab muusikud ja kirjutab lood. Raul ütleb, et kuna Eestist ei ole võimalik leida nii palju häid muusikuid, tuleb neid otsida mujalt. Ansambli kontsertesinemised Eestis on seotud suuremate kulutustega ning nõuavad pikemaajalist ettevalmistust, seega on ainus võimalus festivalide vahelisel ajal Deeper Soundi kuulda muusikakonservina.

Praeguses koosseisus teevad kaasa kitarrist Ain Agan, bassist Taavo Remmel ning tromboonimängija Eduard Akulin, klarnetist Meelis Vind. Lisaks neile noor ja andekas soomlasest trummar Petteri Hasa, maheda ja pisut kurbliku tämbriga saksofonist Nils Berg, huvitava improvisatsioonilise harmooniaga trompetist Nils Janson ning, nagu Raul ütleb, “My Main Man in Sweden”, vibrafonist Erik Harrström. Erik on Raulile olnud nüüdki parimaks toeks ja nõuandjaks. “Ta on sama sirgjooneline ja rõõmus kui see muusika, mis kõlab tema pillist.”

Kui Deeper Soundi Eesti publik niipea ei näe, siis Basic Concept koos kitarriguru Tiit Paulusega oli laval eile õhtul Sossi klubis Jazzi-klubi avakontserdil.

Aasta tagasi oli Basic Concepti külaliseks lauljatar Hedvig Hanson. Tiit Paulusega on ansambel teinud koostööd väiksemates projektides, kevadel tuldi stuudiosse kokku mõttega salvestada plaadi jagu materjali. Paulusel oli selleks puhuks paar lugu (“Selle suve laul”, “Simmanilaul”), Sööt kirjutas palad, mõeldes kahele kitarrile (“The Sun Goes Home”, Cradle Song”), Ain Agana “Simply Friends” on just nii pehme ja sõbralik, nagu väidab pealkiri. Igas taktis aimub muusikute koosmusitseerimisrõõmu; lisaks nimetatutele mängivad koosseisus Taavo Remmel basskitarril ja Petteri Hasa trummidel.

Varem on Raul Söödi ja Ain Agana produtseerimisel kuulajateni jõudnud Agana sooloplaat, Söödi “The Pink Panther’s Back” ja “Basic Concept feat Hedvig Hanson”.