David Lagercrantz (1962) on rootsi kirjanik ja ajakirjanik. Maailmakuulsaks tegi Lagercrantzi osalemine nn Millenniumi-sarja kirjutamises. Psühholoogilisi krimilugusid koondava sarja esimene autor Stieg Larsson (1954–2004) jõudis kavatsetud kümnest osast valmis kirjutada kolm, kusjuures kõik need ilmusid pärast autori surma.

Alates „Lohetätoveeringuga tüdrukust“ („Män som hatar kvinnor“, 2005, eesti k Varrak, 2009, tlk Tõnis Arnover) mängib sari olulist rolli nn. nordic noir’i rahvusvahelises edus. Larssoni teostes on koos keerulised ja verised kriminaalsed süžeed ning kuritegusid põhjustavad ühiskondlikud probleemid – „Lohetätoveeringuga tüdrukus“ on selleks naistevastane vägivald.

2013. aastal tehti David Lagercrantzile ettepanek jätkata Milleniumi-sarja romaanide kirjutamist, kusjuures säilima pidid põhilised karakterid – autistlike kalduvustega ja ülihea mäluga Lisbeth Salander ning uuriv ajakirjanik Mikael Blomkvist. Sarja neljas, Lagercrantzi esimene romaan „See, mis ei tapa“ („Det som inte dödar oss“, 2015, eesti k Varrak, 2015, tlk Kadri Papp) ammutab inspiratsiooni küberkuritegevusest, järgmine romaan, sarja viies osa „Mees, kes otsis oma varju“ („Mannen som sökte sin skugga“, 2017, eesti k Varrak, 2017, tlk Kadri Papp) käsitleb vanglas oma ellujäämise nimel võitleva Lisbeth Salanderi minevikku ja sedakaudu riigiaparaadi ebaõiglust.