Neljapäeva hilisõhtul algasid neljandad keskaegse Haapsalu päevad ning vanamuusika festival, mis kestavad homme hilisõhtuni. Vanamuusikafestivali kunstiline juht on Läänemaal suvitav muusikateadlane Toomas Siitan.

Päevade avamisel pidas Haapsalu aselinnapea Sulev Vare rae nimel keskajast inspireeritud kõne. Traditsiooni kohaselt loeti ette 13. sajandist pärinev tekst linnarahva õiguste ja kohustuste, eriti kuritegude puhul käitumise kohta. Keskajal teenis Haapsalu kuritegude pealt kõvasti, sest kurikaeltelt võeti kopsakaid summasid ka linnakassasse. Tänapäevane Haapsalu raad teenib vastukaaluks müügimaksuga äritegevuse pealt.

Celia Roose torupillijorina, ajaloolase Kalev Jaago ning arhitekt Tõnis Padu ja Võnnu mõisast linna tulnud hobuste saatel jalutas sadakond inimest kuni keskööni mööda arvatavat Haapsalu linnamüüri. Keskööl valmistati viie tänava ristumiskohal Viieristil kratt, kes tulekerana ööpimedusse kadus, et Haapsalule varandusi kokku tassida.

Eile oli Haapsalus õgimise päev ning õhtupoolikust hilisööni sai maitsta keskaegseid toite.

Täna näidatakse keskaegset Jaapani rakukeraamika põletamist ning linnagaleriis avatakse kunstisuve Haapsalu näitus. Samalaadne Eesti kunstnike suvenäitus on ka Pärnus ning Kuressaares.

Ajaloolased ja minevikuhuvilised diskuteerivad ajalookonverentsil.

Lisaks püsikollektiividele, Tõnu Kaljuste kammerkoorile, vanamuusikaansamblile Rondellus, Pariisi Gregoriaani koorile ja Tallinna barokkorkestrile töötab ja esineb Haapsalus festivalikoor. Täna õhtul kuuleb ja näeb piiskopilinnuses 14.-16. sajandi armastus- ja joogilaule ning tantse Rondelluse ning ajaloolise tantsuansambli Saltatores Revaliensis esituses.

Keskaega meenutava melu taustal taovad Tartu ülikooli folklooritudengid Priit-Kalev Parts ja Kaur Mägi oma viienda iseseisvalt valmistatud haabja. ühe legendi järgi on Haapsalu oma nime saanud haavapuust valmistatud haabja järgi. ühemehepaat lastakse vette esmapäeval.

Hoopis uuemat aega meenutab kibe ehitustöö ühe peaaegu et Haapsalu sümboli - kuursaali sees. Samal ajal kui neljapäeva ööl lasti linna peale lahti kratt, säras aastaid tondilossi meenutanud kuursaal tuledes. üksik ehitusmees lihvis parketti. Esmaspäeval peab kuursaal uksed avama, sest nii on linnapea Urmas Sukles aasta tagasi lubanud. "Ametlik avamine on 12. juulil," ütles abilinnapea Sulev Vare.

Sel nädalal on Paralepa ranna mereveesoojus tõusnud kuni 26 kraadini, mis on teadaolevalt lausa rekord.

ANNELI AMMAS