Karm kuraatoritöö

Nagu ikka on põhinäitusele külge haagitud veel terve rida väiksemaid kuraatorinäitusi ja satelliitüritusi. Neist kujuneb ilmselt kõige tähelepanuväärsemaks Sirje Helme kureeritud “Teine naaber” Tallinna kunstihoones, millel mitme tuntud maailmanimede kõrval astuvad üles ka Raoul Kurvitz ja Hanno Soans. Triennaali noortenäituse sildi all on kunstiakadeemia galerii hõivanud seltskond nooremaid Eesti kunstnikke, kelle kuraator Anneli Porri on paigutanud pealkirja “Sa pole mind näinud, eksju!” alla. Millegipärast on mul tunne, et sel näitusel saab ka natuke nalja, vahelduseks suurnäituste raskemeelsevõitu maailmavalule.

Rotermanni Soolalaos paiknevasse põhiekspositsiooni on sisse söönud ka Baltimaade endi pisike valiknäitus, kus kolm Läänemereriiki saavad rahus omavahel mõõtu võtta. Triennaali egiidi all lähevad tuleval nädalal lahti ka laste ja noorte graafikanäitus “Iseendaga olemine” Kullo lastegaleriis ja “Kunstnikuraamat” rahvusraamatukogus.

Kuni eelmise korrani suhtusid triennaali korraldajad suhteliselt vabameelselt kohalesaadetud kunstitöödesse ja lasid üritusel paisuda megaprojektiks, millel taiestel polnud pahatihti ülesvõetud teemadega suurt pistmist. Sel aastal on aga kunstnikele antud maitsta karmimat kuraatorikätt.

Väike konverents ruumist ja kultuurist

•• Triennaaliga kaasneb Käsmus ka väike rahvusvaheline konverents, mida modereerib Sirje Helme. Konverents käsitleb erinevaid vaatenurki isiklikule ja avalikule ruumile, kunstnike liikumist erinevates kultuurides, keskendudes koha-ja kodu mõistetele.

•• Peaesinejateks on palutud Trondheimi ülikooli professor Maaretta Jaukkuri, kuraator ja teoreetik Bukarestist Irina Cios ja humanitaarteadlane Mihhail Lotman.