Metallikunstniku diplomi omandanud, töötas Tuutma Tartu kombinaadis ARS õpitud erialal pea kuusteist aastat, teostades kunstnikuna ka autoritiraaži. Samal perioodil andis ta joonistustunde Tartu Ülikooli defektoloogia eriala tudengitele. Tuutma arvas, et jääb valitud erialale truuks elu lõpuni, kuid füüsiliselt raske töö mõjus kätele ja kasutatavad kemikaalid nahale. Aastatel 1989–1995 töötas Tuutma Saare maakonna peakunstniku ametikohal. Töö oli oodatust bürokraatlikum ja tihti tuli vaid nõuandja rolli asuda. Siiski sai Tuutma rakendada oma loomingulist potentsiaali, kavandades Kuressaare linnapea ametiraha, ametiketi jpm. Aastast 1995 oli ta vabakutselise kunstniku staatuses. Aastail 1998–2009 töötas Tuutma Kuressaare linnakunstnikuna. Endla Tuutma astus Eesti Kunstnike Liidu liikmeks 1985. aastal.

Metallikunstnikuna on ta teostanud ja kavandanud kohrutatud seinaplaate, dekoratiivvorme, ehteid ja trugitud spordiauhindu. Tema kavandite järgi on teostatud märke ja medaleid. Maalimisega alustas Tuutma 1980. aastate lõpus, kasutades materjalina eelkõige pastelli, hilisemalt lisandusid akrüülvärvid ning lemmikmotiiviks sai meri. Emotsionaalselt tundlikud, kuid tihti ka jõulised merevaated on võlunud paljusid vaatajaid isik- ja ühisnäitustel üle Eesti. Tuutma töid on eksponeeritud Lätis, Taanis, Soomes ja Saksamaal. Tuutma on illustreerinud ja kujundanud paljusid raamatuid, millest viimasena koostas ja kujundas trükise „35 aastat Saaremaa Kunstiklubi".

Endla Tuutma jääb lähikondsete mällu särava isiksusena, alati rõõmsameelse ja kaasa tulevana. Sotsiaalselt aktiivse meeskonnamängija ja eestvedajana oli ta oma arvamuste kirglik kaitsja. Kompromissitu, samas aus ja siiras diskuteerija. Tihti maalis ta klassikalise muusika saatel, mille helid inspireerisid ja avardasid mõtteruumi. Tuutma viimaseks vahetuks muusikaelamuseks jäi klaverikontsert maakodu läheduses Triigi Filharmoonias. Järgmisel õhtul juhtunud traagilises õnnetuses lahkus ta jäädavalt, kõrvus Chopin, silmis merre loojuva päikese kuma.

Endla Tuutma ärasaatmine leiab aset 22. augustil kell 13.00 Kuressaare Kultuurikeskuse saalis (Tallinna tn 6, Kuressaare). Palume pärgi mitte tuua.

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Kultuuriministeerium

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Saaremaa Kunstistuudio

Saaremaa Kunstiklub