Londonis 1930. aastal sündinud mehe looming on praegu küllalt tuntud ka Eestis. Loomingu Raamatukogus ilmus 1970. aastal Joel Sanga tõlkes üks Pinteri kuulsamaid näidendeid “Sünnipäevapidu” – ja nii oleme ees näiteks rootslastest, kelle emakeeles pole väljaspool antoloogiaid ilmunud veel ühtki Pinteri teost. Alates 1987. aastast on Pinterit lavastatud eesti teatrites (Hermaküla, Unt, Andres Noormets jt).

##Harold Pinter jõudis näitekirjanduse juurde näitlemise kaudu. Pärast Teist maailmasõda mängis ta Londonis kooliteatris rolle Shakespeare’i loomingust, õppis edasi näitekoolides ning on alates 1950. aastatest kuni viimase ajani teinud kaasa näitemängudes ja telelavastuses, vähem mängufilmides – hiliseimad neist “Mansfield Park” (1998) ja “Panama rätsep” (2000).

Oma esimese näidendi “Tuba” avaldas Pinter 1957. aastal. Järgnesid “Sünnipäevapidu” (1957), “Tumm teener” (1957), “Majahoidja” (1959), “Kojutulek” (1964) jt. Praegu peetakse Pinterit 20. sajandi teise poole inglise draama olulisimaks esindajaks. Tema tähtsast kohast näitekirjanduses annab märku kas või see, et eestigi teatriinimeste sõnapruugis leidub mõiste “pinterlik” – mis on Pinteri loomingule ainuomase dialoogi jt vormitunnuste üldnimetus.

Inimõiguste eest

Kirjanikuna on Pinter mitmekülgne: ta on kirjutanud veel luulet (esimene kogu ilmus 1950. aastal), proosat, stsenaariume filmidele jm. Pinteri huvialadest peaks aimu andma tõsiasi, et ta on Gaieties Cricket Clubi esimees.

Alates 1973. aastast tegutseb Pinter ka inimõiguste eest võitlejana, tõmmates sel rindel endale tänagi tähelepanu. Ägeda Serbia- pommitamise vastasena liitus ta 2001. aastal kampaaniaga, mis toetas endise Serbia liidri Slobodan Milosevici vabastamist. Kirjanik leidis, et kui Milosevici hakatakse süüdistama, siis peaks Clinton temaga süüpingis ühinema. Kui india kirjanik Arundhati Roy pandi 2002. aastal vastuseisu pärast Indiasse ehitavatele tammidele karistuseks üheks päevaks vanglasse, saatsid lääne intellektuaalid tema toetuseks India presidendile kirja, millele teiste seas oli alla kirjutanud Pinter. Ta on võtnud pidevalt sõna, et mõista hukka võõrvägede viibimine Iraagis.