"Euroopa moodsate dzhässisuundade kõrval ei jää nägemata ka päris dzhässmuusikud – pasunat puhuvad mustad mehed," lubasid Jazzkaare korraldajad eile kava tutuvustades.

Festivali põliste korraldajate Anne Ermi ja Immo Mihkelsoni sõnul on Jazzkaare kava tervikuna ühtlaselt tugevam ja mahukam kui kunagi varem. Kokku 37 kontserti, neljas linnas – Tallinnas, Pärnus, Tartus ja Narvas.

Jazzkaar avatakse 23. aprillil Kaarli kirikus "Vaikuse helidega" ja lõpetatakse 30. aprillil "Volbriöö maagiaga" uues tantsupaigas Kolossis.

Tänavuse Jazzkaare uuendustest nimetaski Anne Erm esmalt uut esinemispaika, Sossi klubi all avatavat Kolossi. Vanasse vabrikuhoonesse kohandatud uus tantsukoht mahutab tuhat inimest. Jazzkaare raames on sinna kavandatud kolm tantsuklubiõhtut.

Siin astub üles norra trompetist Nils Petter Molvaeri, kes oma albumiga "Khmer" on praegu üks müügiedukamaid Euroopa dzhässmuusikuid ja kelle menu kipub selja taha jätma isegi kuulsat kaasmaalast Garbarekit. Põlvkond noorema Molvaeri poolel on trendikad klubirütmid, mida ta julgelt trompetimängule liidab. Uues Kolossis esineva trompetisti tingimus on, et toolid tuleb saalist välja viia.

Esmakordselt on Jazzkaarel esindatud flamenco ja hispaania muusikud (hispaania uue flamenco-põlvkonna parim kitarrist Vicent Amigo oma grupiga).

Esmakordne on ka Põhjala päev. Soomest, Rootsist, Venemaalt ja Fääri saartelt jõuab Tallinna muusika, milles dzhässikõladest kostab ka rock-, etno- ja maailmamuusikat. "Peaaegu nagu talvine variant Viljandi folgist," kommenteeris üritust Erm.

Sarnaselt suvise Pärnu lühima öö kontserdile tähistakse Louis Amstrongi 100. sünniaastapäeva konkursiga tema loomingu interpretatsioonidele. Võistlusele on end juba praegu kirja pannud Peeter Volkonski, Riho Sibul, Jaan Willem Sibul, Hedvig Hanson, Erich Kriger jt. Auhinnaks on 1000 dollarit.

Jazzkaare peaesineja on Ameerika dzhässi kuulsusi koondav Victor Bailey Group. Bassist Victor Bailey tutvustas end Eesti kuulajale Joe Zawinuli grupi ridades. Supermehed on saksofonist Kenny Garrett, trummar Dennis Chambers, klahvpillimängija Jim Beard ja kitarrist David Fiuczynski.

Veel tõstis Mihkelson nimedest esile ameerika trummarit Adam Nussbaumi, kes saabub Tallinna Norra kvarteti Sigurd Ulveset Quarteti koosseisus.

Laiemat publikumenu ennustab Mihkelson USA triole Beatlejazz. Traditsoonilises dzhässkoosseisus – trummar (Brian Melvin), pianist (David Kikoski) ja bassist (Charles Fambrough) esineb impovisatsioonidega populaarsetest biitlite meloodiatest.

Jazzkaare 2000 eelarve on 2,3 miljonit krooni. Festivali peasponsorite Finnairi, hotell Viru ja Eesti Päevalehe kõrval on tänavu Jazzkaare vajalikkust tunnustanud ka Eesti riik eraldatud 200 000 krooniga.