Esimene meie kolmest tenorist saab täna 50

Täna on laulja ja muusiku Tõnis Mägi 50. sünnipäev, mille auks tema sõbrad korraldavad suurejoonelise peo Draamateatri ruumides. Muusikutest sõbrad on lubanud terve õhtu sisustada Mägi loominguga, mida on kogunenud kolmekümne aasta jagu. Tõnis Mägi ise kingib tähtsündmuse puhul oma austajatele helikandja “Kaunilt kaua”. Tosinast laulust on suurem osa uus looming. Paar pala on Mägi algselt kirjutanud teatrile: Ugala lavastusele “Tim Thaler ehk müüdud naer” ning Draamateatri lavastusele “Kolm õde”. Mõlemas lavastuses mängis Mägi ka ise kaasa.

Ainult markade eest

Vanemad lood “Kaja” ja “Vikerkaar” pärinevad 1990. aastal Soomes ilmunud albumilt “Tõnis”. Seda plaati sai Eestis osta ainult markade eest, kuid siinsed muusikahuvilised polnud siis piisavalt ostujõulised. Eestis peaks neid plaate olema vaid mõnikümmend.

Nüüdne plaat valmis koostöös Eesti Raadio ja Eesti Televisiooniga. “Nii oli lihtsam, minul sellist raha tagataskust võtta polnuks,” kõneleb Mägi. “Juba ammu tahtsin teha kontsertplaati orkestriga.”

Selline kontsertplaat on Eestis haruldane. Mägi meenutab, et kunagi seitsmekümnendatel lauldi koos orkestriga, kui muusikutel oli rohkem võimalusi kontserttegevuseks ning tegutses filharmoonia. Praegu peavad aga lauljad esinemisväljenduse rahuldama kõrtsides ja diskoteekides.

Kõrtsist välja pääsenud

“Kaunilt kaua” salvestati ligi kuu aega tagasi Eesti Raadio esimeses stuudios, kuhu kutsuti ka mõned pealtkuulajad.

Tõnis Mägi ei kujuta ette kontsertlindistust ilma publikuta. Tema jaoks on nootidest palju olulisem tunne, mis tekib publiku hingamist ja ühist atmosfääri tajudes.

“Igav on kuulata isegi nende maailmamuusikute stuudiolindistusi, keda ma austan,” mõtiskleb Tõnis Mägi. “Neli-viis kuud on mehed stuudios istunud, kohutavat vaeva näinud ja lugusid lihvinud, kuid resultaat pole alati hea, sest mingi oluline asi kaob ära.” Mägi arvates tegeldakse praegu liialt palju tehnoloogiaga.

“Lugu “Jäljed” räägib, kuidas ma lähen ja lähen, kuni lõpuks näen, mu ees on enda jäljed,” tsiteerib Tõnis Mägi. “Mõte on selles, et inimene kiirustab metsikult oma tööde ja tegemistega ja märkab äkitselt, et on iseendale ringi peale teinud.”

Mägi eelmine album “Hüüdja hääl” ilmus neli aastat tagasi. Eesti muusiku 30-aastast karjääri ei märgista just palju muusikaüllitisi. Tihedamini ei lindista laulja oma muusikat ka praegu. Põhjuseks on elu ise.

Kunagi peaks tulema ka Tõnis Mägi parimate palade kogumik, kuid kokkuvõteteni on veel aega. Mägile meeldis David Bowie 50. sünnipäev, kui staar esitas tähtsündmuse auks korraldatud kontserdil ainult uusi laule.

Kuigi Tõnis Mägi laulis koos Ivo Linna ja Jaak Joalaga kuldseid hitte projektis “Las jääda kõik mis hea,” ei pea ta sellist vana kulla läikimalöömist heaks ideeks. “Neljakümnendate aastate foto on praegu vaadatuna kohmakas katse pilti teha, kuid tal on oma ajastu hing,” ütleb Tõnis. “Nii on see ka muusika puhul.”