Venemaa ekspeaminister ja riigikontrolör Sergei Stepašin, kes on ühtlasi Venemaa raamatuühingu president, saatis aga õigeusu kiriku Moskva ja kogu Venemaa patriarhile Kirillile kirja, milles kutsus kirikut üles tühistama kunagist otsust, millega Tolstoi heideti kirikust välja. Stepašin palus kirikupead ilmutada suuremeelsust ja kõrvaldada konflikt, mis suurel kirjanikul kunagi kirikuga oli.

Stepašinile kirjutas vastuseks arhimandriit Tihhon, keda peetakse Putini pihiisaks ja kes on muuseas olnud pikalt mungaks Petseri kloostris. Tihhon vastas Tolstoi kirikliku rehabiliteerimise ettepanekule eitavalt. Esiteks ei võimaldavat kirikukord seda kanooniliselt teha, teiseks olevat Tolstoi ise määranud ennast kirikust lahku ja polevat oma eksisamme kunagi kahetsenud.

Krahv Tolstoi arvati vene õigeusu kirikust välja 1901. aastal püha sinodi määrusega. Et Tolstoil oli tohutu autoriteet, siis ei kahjustanud sinodi paber teda eriti kuidagi.

Tolstoi kaevati kohtusse

Kirjavahetusega aga asi ei piirdunud. Vene press sai jälile, et üks härrasmees on pöördunud Rostovi kubermangu Taganrogi kohtusse ja esitanud hagi, mille kostjaks on märgitud Tolstoi, Lev Nikolajevitš, mees, sündinud 1828, venelane, abielus, elukoht Jasnaja Poljana Tuula oblastis. Härrasmees palub kohtul tunnistada ekstremistlikuks väite: „Ma veendusin, et kiriku õpetus on teoorias verine ja kahjulik vale, praktikas aga kogum jõhkraid eelarvamusi ja nõidust, mis varjab täielikult kristliku õpetuse mõtte.” Seda kohus ka tegi.

Tsitaat pärineb vastusest, mille Tolstoi kirjutas 1901. aasta aprilli alguses sinodi määrusele. Siiski pole kuulda olnud, et kohtuotsuse pärast oleks Tolstoi raamatuid müügilt või raamatukogudest kõrvaldatud. Tolstoi kogutud teoste ekstremism on endiselt täiesti kättesaadav.

Tolstoi juubeli eel on meediasse ilmunud uudised, et Hollywood kavandab uut „Anna Karenina” ekraniseeringut. Filmi lavastajaks on määratud Joe Wright, kes ekraniseeris Jane Austeni „Uhkuse ja eelarvamuse”. Nimiossa on pakutud briti staari Keira Knightleyt, kohe-kohe peaks valmima käsikiri, mille kirjutab Tom Stoppard. Rahvas saab Tolstoi kätte ka ilma kiriku õnnistuseta.