Karusoo teatrijuhi leping lõpeb 31. juunil. Uue hooaja repertuaariplaanist on Karusoo kokku pannud vaid poole. Signe Kivi, kas see jääbki kellegi teise lõpetada?

Küllap see seda tähendab. Repertuaari-plaan oleks pidanud olema koos palju varem. Nii oli meie nõue, et kui Karusoo tahab jätkata pealavastajana, siis soovime seda plaani näha. Tavaliselt pannakse uue hooaja plaan palju varem paika.

Kas trupp, kes oli Karusoo kui teatrijuhi vastu, oleks temaga pealavastajana leppinud?

Pärast seda, kui kompromissettepanek teatavaks sai, pole minuni jõudnud ühtegi vastuväidet.

Miks otsustasite jätta Draamateatri direktori väljavalimise töö personaliotsingufirmale Fontes?

Soovisime konkurssi tihendada. Vaidlen vastu Jaak Allikule, kes reedel Postimehes ütles, et ministeerium peaks korraldama uue konkursi, sest eelmised neli aastat on nii tehtud. Sealsamas ütleb Karusoo, kelle Allik aasta tagasi teatrijuhi kohale pani, et ta tundis kohustust teatrijuhi koht vastu võtta, kuna "tollane konkurss läbi kukkus". Seegi näitab, et niisugused kabinetis korraldatud konkursid pole lahendus.

Me ei soovi ühtegi juhti, olgu teatri või raamatukogu etteotsa, määrata lihtsalt käskkirjaga, avaliku konkursita. Pöördumine professionaalse personaliotsingufirma poole on avatud ühiskonna märk. Seda enam, et nii suure asutuse juhilt eeldatakse väga kindlaid iseloomuomadusi. Aga lõpliku otsuse Fontese valitud kandidaatidest teeb ministeeriumi komisjon.

Allikule tundub, et personalifirma kaasamine on mõttetu, sest teatridirektor peab olema inimene, keda teatriringkonnad teavad. Miks end piirata? Võimekate inimeste ring Eestis on laiem. Võime leida inimese, keda meie veel väga ei tunne, aga kes tunneb meid.

Millal Fontes oma kandidaadid esitab?

Enne maikuu lõppu.

Kui palju on sooviavaldusi?

Kaalumisel on kuus, aga andmed pole lõplikud.

Kuidas kommenteerite Postimehe väidet "pealegi ei võtnud ju minister vastu Karusoo pakkumist jätkata koos võimaliku direktori Jaak Allikuga"?

Meie jutuajamisel enne ministeeriumi kompromiss-ettepanekut mainis Karusoo isikuid, keda ta meelsasti tooks endale appi lisaks neile, kes teatri direktsioonis juba tööl on. Üks nendest oli Allik.

Meile tundus ettepanek lisada teatri praegusele juhtimisstruktuurile veel kaks isikut, pealegi "abistamise korras" määramisega, kahtlane. Ja miski ei takistanud neil isikutel konkursil kandideerimast.

Allik andis Postimehes mõista, et Karusoole oleks ta appi tulnud. Kas te ei kaalunud enne konkursi väljakuulutamist võimalust Allikule see ettepank teha?

Ka mina pean Allikut tugevaks juhiks, aga ei mõista tema kriitikat. Konkurss on avatud kõigile, kaasa arvatud Jaak Allikule. Aga tundub, et on osa inimesi, kes eelistaksid saada oma töökoha nagu vanasti, määramisega. Ent see pole ei meie ministeeriumi ega uue valituse liin.

Kas on võimalus, et nüüd hakatakse otsima taas kandidaati teatrijuhi ühendkohale?

Ma ei arva nii. Konkurss on direktori kohale ja usun, et on lavastajaid, kes on huvitatud olema Draamateatri pealavastaja koos direktoriga, kes leitakse.

Pealavastaja kohale te konkurssi ei kuuluta?

Vastavalt etendusasutuste seadusele kutsub direktor teatrisse pealavastaja. Mina olen rahulik. Usun, et Merle Karusoo saab puhata, nagu ta soovis, ja teater asub uuest hooajast kenasti tööle.

Millal on Draamateatril uus juht olemas?

Veel juunis.