Mul on väga raske Kreutsvaldi ainest edasi arendada, sest ma ei loe tema tühiseid raamatuid. Erinevalt apteekri õpilastest toetun ma suulisele kultuurile, rahvajuttudele Kalevipojast. Seega on “Rahvus-eepos Kalevipoeg ehk Armastus” autentne rahvuseepos, teist taolist meil ei ole. Ja ei saagi olla, sest meie rahval ja kirjanikel pole mitte midagi ühist.

Oled väga nobe e-kirjade saatja ja neile reageerija. Miks istud päev läbi arvuti taga? Millega sa oma päevi üldse sisustad?

Istumine pole õige sõna, ma põlvitan kuvari ees. Kõik elektriline on mulle püha. Sel põhjusel ei lahku ma kunagi masina juurest, nii leivatöö, raamatute tegemine, meelelahutus kui lapsehoidmine käivad klaverit sõtkudes. Meilide saatmist tuleb ette hooti ja see langeb kokku aktiivsusperioodidega.

Hetkel sisustan tööst vabad hetked “Valitud teoste” esimese köite kokku- panemisega, raamat ilmub Argo kirjastuses Balti raamatumessiks. Nagu teada, iga asi saab paremini tehtud, kui vahepeal ennast välja lülitada, et hiljem tehtu teise pilguga üle vaadata.

Elad Pärnus. Kas Pärnu on kultuurne linn?

Pargikultuurilt Pärnule vastast ei ole. Muu kultuur, mida tarvitan, tuleb niikuinii spetsialiseeritud antikvariaadist tellida, ja selliseid pole ei Tihemetsas, Tallinnas, Helsingis ega Stockholmis. Olen tähele pannud, et kultuuri saab ise käepäraste vahenditega valmistada. Nii ma sageli teengi, kohe saab valmis Tegelikkuse Keskuse Raamatukogu sarja esimene number – mu esseedekogu “Null tolerants”, märtsis annab Eesti Raamat välja luulekogu “Otsin naist”, lähemal ajal tulevad Navitrolla ja Sven Saagi monograafiad. Käivad näidendi “Hing 2” proovid, soome ja läti keeles ähvardavad ilmuda luuleraamatud. Käsikirjade hinna tõusu ootab autobiograafiline “Vägistatud jäämägi”.

Kas Pärnust läbi voolav Pärnu jõgi täidab linna “vaimu” kujundamisel sama rolli, mis Tartus Tartu jõgi?

Enamgi veel. Pärnus jõgi mõjutab vaimu tugeva simulandina. Jõe mõju on seda suurem, mida lähemal ta merele on. Pärnu jõgi töötab täiskoormusel, Emajõgi aga voolab järve ega oma vähimatki energeetilist potentsiaali. Näiteks Tartus elades suutsin kirjutada maksimaalselt 842-leheküljelise raamatu, Pärnus kisub “Valitud teoste” esimene köide üle tuhande lehekülje.

Kui palju sa kuu jooksul keskmiselt raha teenid?

Kõik läheb pangale ja jääb ülegi. Kes tahab täpsemalt teada minu suhteid rahaga, lugegu äsja kogumikus “Unsere Gesamte Europäische Heimat” ilmunud näidendit “Antikristus Superstaar ehk Libahunt”, see on kirjutatud koos sõber Risto Kukega ja saadaval nii inglise kui eesti keeles.