Kinnitust saab vana tõde - tulemuseni viib see, mis kasvab loomulikku rida pidi, endastmõistetavalt, ponnistamata. ETV-s veerandsada aastat kestnud, tänavu kümnendat korda peetud konkurss hakkab vaikselt vilju kandma.

Nagu rõhutasid zhüriiliikmed, on vahe varasemate aastatega tohutu. Kui omal ajal tegid "Kahes taktis" ilma tudengiklubide ja harrastuslavade tähed, siis nüüd püsivad konkurentsis rohkem või vähem profikoolitusega (Otsa-kooliga) kokku puutunud noored lauljad. Hea lauluoskus on muutunud endastmõistetavaks aluspõhjaks, millele andekamatel õnnestub juurde tekitada midagi, mida võib nimetada laulja oma stiiliks.

Tänavu oli "Kahe takti" finaal juba nii ühtlaselt tihe, et esikohtadele rebimises tundus hääle kõrval kõvasti kaasa mängivat lihtsalt lavasarm, või suurem oskus ennast laval vabalt välja mängida. Nii võibki vist tänase võitja Tanel Padari puhul öelda, et võitis suurem lavaline vabadus.

Vokaalilt oli jõulisim Kaire Vilgatsi eelvooru laulu uusesitus "Aint No Sunshine". See viis ta pärast esimest hindamisvooru juhtima. Teise laulu (Alanis Morissettei "Mary Jane") esitus oli tavalisem. Nii vahetasid esimene ja kolmas - Vilgats ja Padar, lõpptulemusena kohad. Mõlema laulu stabiilne esitus kindlustas Eda-Ines Ettile teise koha.

Kuigi zhüriiliikmed kordasid üha, kui raske oli reastada nii võrdselt tugevaid lauljaid, jagunesid punktid mõlemas voorus üsna üksmeelselt. Kõik 11 finalisti esinesid suuremate kõikumisteta, eelvoorus kujunenud muljele uue lauluga suurt midagi lisamata.

Ehk vaid Bert Pringi suutis üllatada. Kui eelvooru valitud Legrand "Papa Can You Hear Me" tundeline esitus oli maitse üle vaieldaval piiril, siis uueks lauluks valitud "The Million Dollar Secret" pääses mõjule loomulikkusega.

Omaette väärtus on see, et poistele ei pidanud sel korral järeleandmist tegema.

Kui daamidest esindasid Kaire Vilgats ja Lea Teemets forsseeritumat laadi, siis Eda-Ines Etti ja Kadi Toom lisasid pilti mahedamat, loomulikumat laulmist.

Eeskujudest ei pääse keegi, päris omaga vaevalt ühelgi eesti lauljal välja tulla õnnestub. Kõige rõõmustavam on see, et võrreldes varasemate aastatega on noored lauljad edenenud vabama interpreteerimise suunas ega ole eeskujudes nii kramplikult kinni. Väikesed kloonitud Mariah Careyd ja Whitney Houstonid hakkavad taanduma keerukamate "seguvariantide" ees.

Repertuaarivalik oli mitmekülgsem: Tom Jonesist ja Elton Johnist Stevie Wonderi ja Lionel Richieni. Take Thati Gary Barlowst ABBA-Agnetha debüütlauluni, meil horoskoobiduetina tuntud "Sulle kõik nüüd ütlen".

Loodetavasti harjub publik ka sellega, et inglise keel on popmuusikas noortele samasugune koolikeel nagu ooperis itaalia keel.

Inglise keeles kätte saadud õiget tunnetust annab eesti keeles laulmisele üle kanda. Seda kinnitas Lea Teemets, kes laulis ühe laulu inglise, teise eesti keeles. Publik eelistaski "Uue viisi" konkursist tuntuks saanud lauljatari, kes on endasse neelanud nii kuldaja Marju Kuudi kui ka Sal-Salleri.

Jääb ühineda zhüriiliikmete ülivõrdeliste kiidusõnadega. Koos Ivo Vanema saateansambliga on vormitud laulud, mida kõlbab esitada nii Vikerraadio kui ka Raadio 2 eetris. Konkurendid laulsid konkurentidele tausta. Kõik see lubab rääkida "Kahe takti" tänavustest finalistidest, mõne erandiga, tervikuna koos nagu mõnest teatrikooli lennust.

Paaril äsjasel "Kahe takti" lõpetajal on kooliproov juba ületatud. Maikeni ja Eda-Ines Etti trio Hedvig Hansoniga, mis hiljuti "Uue viisi" edetabeli tipus oli, on viimase aja eesti popmuusika tugevamaid tulemusi.