Tegelikult oli ärajäänud lõunasööke tulenevalt selle seaduse väljakuulutamata jätmisest küll, aga ainult üks. Ja seegi jäi ära asjaosaliste väliskohustuste tõttu. Et niisugused kuulujutud levivad, on kõnekas fakt. Kurb ka.

Kui seaduse väljakuulutamiseni oli aega veel mõni tund, helistasin presidendi kantseleisse ja küsisin, millal ja milline on presidendi otsus. Kadrioru kommentaar kõlas järgmiselt: president peab nõu õigusspetsialistidega. “Nojah, need õigusspetsialistid olid presidendi kantselei direktor Tarmo Mänd, Kadriorus keskseks tegelaseks kujunenud Mart Siimann ja Nõukogude Eesti lõpu komsomolijuht ja praegune EBS-i avaliku halduse õppetooli professor Arno Allman. Viimast võib ehk spetsialistiks nimetada ja tema, muide, soovitas ka seaduse välja kuulutada. Mänd ja Siimann olid teist meelt. Atmosfäär lossis on humoorikas,” itsitas hiljem üks Kadrioru eluga kursis olev isik.

Kõnekas fakt on see, et lõunasöökidel ei räägita riiklikult olulistest küsimustest, vaid pseudoprobleemidest ning teemade ring on juhuslik. “Rüütlit huvitab reeglina kaks küsimust: kuhu saaks reisida ning et ühiskondliku leppe sihtasutus vajab uut kontoripinda või poolt miljonit kooni lisaraha. Seda pole, et Rüütel tahaks aktiivselt kaasa rääkida olulistes poliitilistes küsimustes. Vähemalt mitte Partsuga,” nendib peaministri lähikondlane. Tasahilju on Rüütel hakanud rääkima ka Vabadussamba püstitamisest lauluväljakule. Peagi kujuneb see ilmselt kolmandaks keskseks arutelu teemaks.

“Rutiin on selline, et lõppenud nädala lõpus või hiljemalt esmaspäevasel päeval tuleb Kadriorust lõunasöögi kutse. Kui seda ei tule, siis loomulikult Parts ise Kadriorgu ei sõida,” selgitab etiketti Stenbocki majas töötav inimene.

Sellel kolmapäeval jäi lõunasöök Kadriorus taas ära, sest Parts oli Washingtonis. Eestit ametlikult NATO-le üle andmas. Kohas, kus tegelikult tahtis olla Rüütel. Nii nagu Rüütel tahab minna Dublinisse, Eestit Euroopa Liitu üle andma. Kuid suure tõenäosusega sõidab sinnagi Parts.

Lennart Meri ja Partsu suhted on väga head ning märksa tihedamad kui Partsu suhted Rüütliga. Kaks viimast lihtsalt ei salli üksteist. Kuid umbes sama halvad olid omal ajal ka Meri ja Mart Laari suhted.

Kadrioru lõunasööke on kirunud ka ekspeaminister Siim Kallas. Korduvalt pidid Kallase lähikondlased kuulma tema tigedaid sõnavõtte nende kohta. “Kallas teatas lõpus isegi seda, et tema sinna majja enam ei lähe. Kolmapäeviti käis seal kõva jant. Kallas arvas, et läheb Kadriorgu, kohtub seal Rüütliga ja ajab riigiasju.

Tegelikkuses istus laua ümber aga suur konsiilium – peale presidendi Mänd, Veidemann ja Ester Šank. Tehti tubateatrit ja aeti seosetut juttu,” meenutab Kallase lähikondlane.