Emilie Nicolas - If I Call
Emilie Nicolas’ üht teist lugu kuulasime sügisel kriitilise kuulamise loengus. Panin sealt ta nime omale kirja ja nüüd ei saa tema muusikast kuidagi isu täis. Hämmastav vokaal, hämmastav produktsioon. Iga kuulamisega märkan uusi nüansse, tundub, nagu Emilie käiks neid uusi trikke lugudesse salaja juurde puistamas ja need ei saagi kunagi otsa. See lugu tema värskeimalt albumilt “Let Her Breathe” niitis mu lihtsalt jalust, kuigi tegelikult võib ükskõik millise loo tema repertuaarist käima panna ja on ikka hämmastav. PS! Lugege Emilie' teekonnast muusikuna. Ei tohi jonnida, kui asjad kohe ei lähe nii, nagu tahaks.

Hiatus Kaiyote - Jekyll
TÜ VKAsse astusin pärimusmuusikat õppima, kuid esimese aasta lõpuks tahtsin hoopis rütmimuusikat lähemalt uurida. Selles on suuresti kindlasti “süüdi” just see bänd. Paneb kukalt kratsima, kuidas nii palju erinevaid asju saab üheks looks kokku siduda. Ei teki tunnet, et on veider ja palju. Paari minuti sisse on täispikk jutustus ära mahutatud, oma keerdkäikude ja kulminatsioonidega. Imeline helirännak. Kuna ise olen ka esialgu olnud kitarriga tüdruk, siis need teised samasugused jätkuvalt kutsuvad mind.
Hiatus Kaiyote lauljal-laulukirjutajal Nai Palmil on ka sooloalbum väljas, kus on paljudest bändi lugudest minimalistlikumad versioonid imeliste vokaalseadetega.

D’Sound - It’s Just Me - Magnify Live Remix
See laul hiilis Spotifyst märkamatult minu playlist'i eelmisel kevadel, nüüd ei taha kuidagi ära minna. Loo keskel peidab end üllatuslik trummisoolo, mille peale ei saa vaiki olla. Igati hea tuju lugu! Kui tunned, et päev kipub kuidagi venima ja enam üldse ei viitsi, siis see on see lugu, mis tuleb kohe mängima panna.

The Temper Trap - Sweet Disposition
Olin paras pubekas, kui üks tuttav seda lugu soovitas kuulata. Lugu on samamoodi siiani hea-tuju-laulude nimekirjas. Minu esimeses autos oli väga kehv raadio, aga päris tubli CD-mängija ja mul õnnestus Viljandis kaltsukast kaks The Temper Trapi plaati skoorida. Nüüdseks on selle lauluga silme ees Lääne-Virumaa mereäärsete külade teed ja lõõskav suvi. Et siis – kuulake seda lugu ja sõitke Vihula, Altja, Vergi, Võsu kandis ringi ja käige mere ääres. Patareid saavad kohe täis!

Death Cab For Cutie - I Will Possess Your Heart
Taas minu pubekaea hitt, millest ei pääse üle ega ümber. Sellest loost on ka radio edit olemas, aga seda ei tohi kuulata. See lugu peabki olema 8 minutit ja 25 sekundit pikk ja peabki natukene meditatiivselt mõjuma. Ja nagu ka kõikide eelnevate-järgnevate lugude puhul - tekst on lihtsalt imeline. Mõnikord lihtsalt less is more ja nii ongi.

Avoid Dave - Dope
Tervitused õppejõud Taavi Paometsale! Ühel ilusal õhtul mitu aastat tagasi kodumaises muusikas surfates sattusin selle loo peale ja oligi kõik pekkis. Ja siis terve see album “Up Against The Glass” mängis mu autos, arvutis ja telefonis kogu aeg ning olen täiesti veendunud, et kõik mu sõbrad natukene vihkavad mind nüüd selle eest. Vihaku pealegi, album on täielik kuld ja kuldselt valesti kirjutatud sõnad “no ragrets” kehtivad siinkohal kindlasti. Aga tundub, et kõik on millekski hea ja “Dope” viis mu salakavalaid radu pidi sinnamaani, et ma nüüd Otsakoolis Taavi juhendamisel produktsiooni õpin.
Lemmikkoht selles loos, mida ma kohe pidin mitu korda kuulama ja ei saanud edasi minna, on kohe 0:18 algav pikk-pikk noot imekauni aeglase vibratoga.

Pihlap.uud - Ikka Veel
Heade sõprade bänd, aga mitte sellepärast ma ei soovita, vaid sellepärast, et tõesti geniaalselt kõlab see kõik. Maris Pihlap on hämmastavate laulutekstidega maha saanud. Nad teinekord laenavad teistelt ka tekste, aga Marise enda omad on ikka kõige tabavamad. “Ja mina olen puhas ja imal ja haige ja see kõik peabki vist nii olema,” no jummel! Kogu aeg saadab mind tunne, et kuidas ma küll ise sellise asja peale ei tulnud. Aga see on väga hea tunne ja mul on ülihea meel, et selline bänd ja selline Maris on olemas.

Emily King - Georgia
Jälle üks kitarriga naine mõnusalt suitsuse häälega. See lugu võitis mu südame oma toreda harmoonia ja fraseeringuga. Ja Emily on ka väga taustavokaalide usku, nagu minagi. Taustavokaalid peavad olema ja neid peab olema palju! Alati! Tallinn-Tartu maantee öösel ja väikese vihmaga sobib siia hästi.

Tom Misch, Sam Wills - In the Midst of It All
See on esimene Tom Mischi lugu, mida ma kuulsin, teadmata, et see on Tom Mischi lugu. Siis ma hakkasin Tomi muusikat kuulama ja mitu kuud hiljem selle loo peale klikkides panin pildi kokku. Tom Misch on ka selline tüüp, kelle kogu diskograafia võib otsast lõpuni läbi kuulata ja kõik on hea. Väga mitmekülgne muusik ja produtsent. Sobib igale poole ja igal ajal.

Queen - Cool Cat
Üle-eelmisel õppeaastal tegime oma õpilastega Queeni kontserti. Kõik aegumatud hitid said ära lauldud, aga selle laulu olemasolust polnud mul halli aimugi! Esialgu tundub, et see ei saa mitte kuidagi Queeni lugu olla. Lihtsalt ei saa olla! Aga on. Ja väga mõnus teine!

Kelly Vask, "Kind of Hard/Same (Retrosonic Pro Audio Live Sessions)"