Linnateater avab homme hooaja esimese esietendusega "Hall mees" publikule uue mängupaiga Kammersaali.

"Hall mees" on ka Linnateatri esimene koostöö Raadioteatriga.

Eelkõige BBC raadio- ja telenäidendite autorina tuntud briti dramaturg Gill Adamsi "Halli mehe" lavastaski Eero Spriit enne Linnateatrit Raadioteatris. Nagu kuuldemängus, on ka Linnateatri lavastuses osatäitjateks Helene Vannari ja Väino Laes.

"Hall mees" algab isa naasmisega Ameerikas aidsi surnud poja matustelt. Vananev abielupaar seisab silmitsi tõdemusega, et nende kasupoeg kasvas neist mööda, teistsuguseks. Ema ja isa, naise ja mehe näol on vastamisi kaks maailmavaadet, andestavalt mõistev ning kibestunult kangekaelne.

"Hall mees on reglementeeritud moraaliga inimene, kes ei ole eriti salliv teistsuguse ellusuhtumisega inimeste suhtes," tõlkis näidendi pealkirjas kollitava halli mehe lahti lavastaja Spriit.

Spriit valis "Halli mehe" välja Raadioteatri pakutud kuuldemängude hulgast, mis toodi kaasa ühelt rahvusvaheliselt festivalilt.

"Kuuldemäng on teatrilavastuse suhtes mõneti poolele teele jõudmine, kõik siseliinid on läbi analüüsitud," seletas Spriit "Halli mehe" teed teatrilavale. Kuuldemängu võetakse nagu filmigi lõikude ja duublite kaupa, aga põnev materjal tekitas näitlejates huvi seda ka teatris järjest mängida.

Septembris kirjutasid Raadioteatri peanäitejuht Tamur Tohver ja Linnateatri direktor Raivo Põldmaa alla pikema koostöö lepingule, et katsetada kuuldemängu ja teatri võimalusi ühendavaid vorme.

Kammersaali osteti lavastuse jaoks ringheli efekti võimaldav tehnika. See lubab katsetada põnevamat tausta kui tavateatri muusikakujundus. Poolesaja ko-haga saal lubab Spriidi hin-nangul nii näitlejatel kui ka publikul nautida mängu pooltoone.

"Halli mehe" tõlkis Anu Lamp. Kaminasaali mänguruumi kujundas Kustav-Agu Püüman.

Kammersaal asub Linnateatri hiljuti avatud uutes ruumides, sissepääsuga Lai 19.