Laupäevaõhtuni Tartus jätkuval maailmafilmide festivalil saab näha paremikku kogu maailmas tehtud antropoloogilistest dokfilmidest, mis võtavad tänavu keskse teemana vaatluse alla vananemise. Teemavalik on valitud tasakaalustamaks Eesti ühiskonnaski väga levinud noorusekultust. Festivalil on võimalik jälgida, kuidas eri kultuurid vananemist tõlgendavad ja kui erinevalt vananemisprotsessi maa­ilma eri paigus nähakse. Filmides üritatakse vananemises näha mitte sotsiaalset ja majanduslikku probleemi, vaid vaadelda eri inimeste läbielatud kogemusi ja mõelda, kuidas uue reaalsusega kohaneda.

Teistsugused elud

Festivali üldise idee, selle, kuidas eri asju saab eri kultuurides sootuks erinevalt mõista, võtab hästi kokku laupäeval näidatav film „ Bagyeli pügmeed maailma ­ äärel”. Nagu ütlevad filmi püg­meedest peategelased: „Varem olime vaesed, kuid me ei teadnud seda, sest elasime rahulolevalt metsas.” Farmerite domineeritud ühiskonnas vaadati neile kui loomadele või orjadele. Kui Maa­ilmapanga toel jõudis pügmeede metsa Exxoni torujuhe, nägid nad, et tänapäeva bürokraatlik ühiskond on neile veelgi halvem kui farmerid.

Ümbritsev võõras maailm veeretab integreeruda soovivatele küttide ja korilaste ette üha uusi raskusi. Filmiprogramm tutvustab erinevaid ühiskondi ning või­maldab kaasa mõelda erinevatele eludele ja maailmanägemise viisidele. Ekraanile jõuavad maailmarändurid, tänapäeva Mongoolia šamaanid, Lõuna-Ameerika penthouse-korterite asukad, Uganda lapssõdurid, võõrtöölised Euroopas jpm. Iga aasta märtsi viimasel nädalal toimuv maailmafilmifestival on eri kultuuride kohtumispaik, mis sai alguse 2004. aastal Eesti Rahva Muuseumis. Selle osaks on ka fotonäitused ja üritused, filmiautorite eriprogrammid. Igal aastal on kavas ka Eesti dokumentalistide eriprogramm. Tänavu on selles väljaspool Eestit filmitud lood.

Maailmafilmi festival

•• N 25. märts 10–21.30 festivali põhipro­gramm

•• R 26. märts 10–14.30 Eesti dokumentalistika eriprogramm 15.30 festivali põhiprogramm

•• L 27. märts 10–20 festivali põhiprogramm

•• Filme näidatakse Tartus Athena kultuurikeskuses.

Vaata ka: www.worldfilm.ee