Matt Damoni mängitud tegelane on hakkaja poliitiline broiler David Norris, kes püüab pääseda valimistel senatisse. Emily Blunt on aga võluv balletitantsija. Ent nende elutaotlused on filmis kohal vaid sedavõrd, kuivõrd on hädavajalik. Peamine on armastuse tunne ja selle suunamine kahtlase vandenõu poolt.

Salapärased kaabudega mehed, kes inimeste saatusi kujundada püüavad, pole mingid robotlikud tüübid, huvitavaid iseloomujooni leidub neiski. Siingi on erinevad huvid ja erinevad karakterid. Saatuse büroo töötaja Harry Mitchell (Anthony Mackie) paistab armunud Matt Damonile kaasa tundvat ja aitab tal neiu südame pärast võidelda. Ent on veel karm agent Thompson, kes noore mehe saatust armastusest jõuliselt eemale painutab. Vanameister Terence Stamp on Thompsoni rollis järjekordselt võrratu, mängides kurjuse kehastust talle omase sarmiga.

Tundeline ja nutikas

Armastusest ja selle ettemääratusest räägib film lõppkokkuvõttes intelligentselt. On, mille üle mõelda, lisaks armastusele kaasa elamisele. Samas ei maksa filmi sõnumit ka ülearu üle tähtsustada, tegemist on sellise odavavõitu laiatarbefilosoofiaga, nagu neid ulmekirjanduses ja

-filmides sagedasti leidub.

Philip K. Dicki looming on olnud heaks aineseks mitmele filmile, see on inspireerinud varemgi võimsaid visuaalsete kujundite ridu. „Saatuse büroo” ei ole erand. New Yorgi linnast kasvavad filmis erilise ulmelise loo kulissid, mis vahetuvad tempokalt ja kus ruum mängib väga tundeliselt kaasa armastuse ja saatuse mängus. Kujundus ja operaatoritöö on tehtud täiesti nauditaval moel.

Filmi lõpus võidutseb romantika, ent mitte ulmeline aines. On ju ulmes alati tähtis olnud ohtu kuulutav sõnum. Seekordses häppiendilikus lahenduses on aga rohkem neid jooni, mis lähendavad „Saatuse büroo” romantilistele armastuslugudele, kus ohtudest ülesaamine toob õnne.

Romantiline põnevik

„Saatuse büroo”

•• „The Adjustment Bureau“, USA 2011

•• R: George Nolfi

•• O: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, John Slattery, Shohreh Aghdashloo, Michael Kelly, Terence Stamp

•• Tallinnas Solarises ja CCP-s