Tegelikult on need maalid omamoodi metafoorid. Näituse pealkiri „One Night Stand” (ühe­öösuhe) tahab öelda, et traditsioonilise abielulise mehe-naise suhte kõrvalt võib leida mitmeid seksuaalse suhtlemise vorme. Näiteks meenub mulle ühe seksuoloogi kogemus. Tema juurde tuli naine, kes kurtis, et mees ei tunne enam seksuaalset tõm­met, pidevalt käib komandeeringutes koos oma ülemusega. Ja selguski, et põhjuseks oli homoseksuaalne suhe. See oli naise meelest isegi parem, kui et tema mehel oleks olnud suhe mõ­ne teise naisega.

Tekstiosa „Meelis ja Vjatško” on kirjutanud Sven Kivisildnik. Üks fragment sealt:  „Lugu põhineb vana testamendi maailmaloomise versioonil ning täna­päeva mütoloogia – televisiooni – harmoonilisel kooskõlal; rahvaste sõpruse ja seksuaalvähemuste murede ning rõõmude seos on tahtlik õnnelik lõpp ja tuleb puhtast südamest.”

Temnikovale tekitab probleeme kunstniku ja kunstiarmastaja, -koguja suhe, mis on nagu patriarhaalses perekonnas: materiaalse poole eest vastutab mees, emotsionaalse poole eest naine, s.t kunstnik. Arvan, et see on metafoor, sest näiteks võib kuraator olla naine, kes on praegusel juhul mehe rollis, ja kunstnikud mehed, kes on naise rollis. Võib ka öelda, et sel juhul on tegemist pigem ema-poja suhtega. Teine näituse kaasautor Ilya Nartov püüab aga tõestada, et mehest kunstiarmastaja võib hakkama saada ka ilma naiskunstnikuta.

Alla 16 a keelatud

Veel arutletakse tellimustöödega seostuva prostitutsiooni ja sellele vastanduva masturbatsiooni mõiste üle. Viimasena öeldu puhul rahuldab kunstnik ainult iseenda loomingulisi vajadusi, mõtlemata kuraatoritele, kriitiku ja publiku arvamusele. Need ongi kaks äärmust. Ühelt poolt kunstnikud-konjunkturistid, teisalt elevandiluutornikesse sulgunud kunstnikud. Temnikova ei anna selget vastust, milline peaks ideaalne perekond välja nägema. Kuid igal juhul on ta originaalsel viisil tõs­tatanud neid igivanu küsimusi. Tegelikult samu küsimusi, mida ikka ja jälle esitatakse abielu ja inimese seksuaalkäitumise kohta.  

P.S. Näitust saadab hoiatus, et see on mõeldud ainult täiskasvanutele – alla 16-aastatele keelatud. Lisan, et ka mõnele täiskasvanule soovitaksin näitust vaadata koos kunstiteadlasega.

Näitus

Olga Temnikova

„One Night Stand”

Tallinna Linnagaleriis 3. jaanuarini