Draamateatri lavastajate omaalgatuslikult loodud päästekomitee koosseisus Ivo Eensalu, Evald Hermaküla, Mikk Mikiver, Hendrik Toompere jun ja Mati Unt, allkirjastas 30. mail resümee, millega teavitas oma eesmärkidest nii teatri kollektiivi kui ka kultuuriminister Signe Kivi.

Resümees kirjutas komitee, et pidades kujunenud olukorda katastroofieelseks, võtsid Draamateatri lavastajad kodanikualgatusena eesmärgiks panna kokku 1999.–2000. aasta hooaja repertuaarikava. Arvestati "asjaolu, et teatrijuht Karusoo lahkus 19. mail puhkusele ega väljendanud ei näitlejatele ega lavastajatele mingisugust seisukohta eelseisva teatrihooaja kohta".

Samas märkisid lavastajad, et uue hooaja plaan on Karusool praktiliselt kokku panemata, "need vähesedki väljapakutud nimetused osutusid lähemal tutvumisel hüpoteetilisteks või ebareaalseteks".

Lavastajad pakkusid Toompere kandidatuuri välja pärast 24. mai Eesti Päevalehes avaldatud kultuuriministri intervjuud, kust saadi teada, et teatrijuht Merle Karusoo ei nõustu kompromissettepanekuga jääda pealavastajaks.

"Omamata selles koosseisus küll juriidilist jõudu, kavatsevad allakirjutanud toetada Toompere kandidatuuri moraalselt ja intensiivselt," teatas komitee resümees.