Polina Tolstuni jaoks on praegune teatriturnee esmakordne Eesti külastamine. „Meil pole olnud juttu vanemate näitlejatega sellest, et nad esinevad siin juba mitmendat korda, ja sellest, kas neil on seetõttu nostalgia või mitte. Minu jaoks on aga siiasõit esmakordne ja huvitav elamus,” ütles Polina Tolstun Eesti Päevalehele Kuldse Maski alustamise puhul korraldatud pressikonverentsi järel. Tema sõnul on lavaline koostöö kuulsate partnerite Oleg Basilašvili ja Alissa Freindlihhiga vapustavaks kooliks. „Neilt saab õppida igal sammul.”

Kuldne Mask sai toetusraha

Juba pikemat aega Peterburi suures draamateatris töötav gruusia lavastaja Temur Tšheidze ütles, et tema teater osaleb Eestis Kuldse Maski festivalil esimest korda. „Tundsin kadedust selle festivali pärast. Miks ei võiks minu kodumaal toimuda selline vastastikku osalejaid rikastav festival.” Oma tööst rääkides jäi Tšheidze napiks. „Kui lavastaja räägib oma lavastusest, siis see on kahtlane. Seda lavastust peab nägema.”

Festivalietenduste nägemine pole aga sugugi kerge. „Kui Kuldse Maski festivaliga Eestis alustasime, teadis sellest vaid kitsas ring,” ütles festivali Eesti-poolse korraldaja Art Forumi juhataja Svetlana Jantšek. „Nüüd teatakse Kuldset Maski laialt. Tänavuste etenduste piletid müüdi välja mitu kuud ette.”

Kuldse Maski festival Eestis on Eesti ja Vene kultuuriministeeriumi vahelise koostöö oluline punkt. Kui mitmed festivalid ja muud üritused jäid eelarve lõikamise käigus ilma oma toetustest, siis Kuldne Mask pääses sellest. „Kuldne Mask sai neile lubatud raha kätte juba kevadel,” ütles kultuuriministeeriumi asekantsler Anne-Ly Reimaa.

Kuldse Maski etendusi näeb kuni 13. oktoobrini ja lisaks Tallinnale esinetakse ka Jõhvis.