Leiab aset poola etlemiskunsti õhtupoolik pealkirjaga “Transmission”, mis kujutab elavat ja ihulist sissejuhatavat osa rahvusvahelisest videokunstifestivalist INPORT, mis toimub Tallinnas ka novembris.

Kes külla tulevad ja miks just nemad?

Ettevõtmise eesmärk on näidata eesti vaatajale poola etlemiskunsti elusast peast. Teadupärast on poola visuaalkunstil alati olnud tugev seos teatriga ning selleks sillaks ongi just etlemiskunst, mis ammutab mõlemalt poolt. Tulijatest nimetan esmajoones Pawel Kwasniewskit, rahvusvaheliselt tunnustatud etlejat, TV produtsenti ja ajakirjanikku. Kohtusin temaga mullu Filipiinide Tupada etlemiskunsti festivalil, kus me olime ainsad eurooplased, ülejäänud olid Aasiast. Tekkis idee teha midagi ka Eestis. Ja nüüd on see käes.

Mida ütled külaliste kunsti iseloomustamiseks?

Kwasniewski etendused on väga tekstipõhised ja kontseptualistlikud, need ongi mingid tekstiräbalad unenäolistest juttudest, kus on peategelaseks ingel, kelle eluolu tähistavad näiteks rituaalid piimaga, nööp-nõelaga keha külge kinnitatud roosid jms. Kunstnik kasutab minimalistlikult nappe, kuid tugevaid kujundeid, mida saadavad sugereeriva rütmiga tekstikordused.

Wladislav Kazmierczak alustas etlemiskunstiga juba seitsmekümnendate algul, praegu on ta lugupeetud ja kutsutud külaline igal maailma tähtsamal etlemiskunsti foorumil. Koos Ewa Rybskaga ajab ta viimasel kümnel aastal neodada rida, milles kõlab tugev poliitiline alatoon, korduvad teemad vabaduse määrast kommunistlikus Poolas ja ka demokraatlikus Poolas. Neil on tugev omanäoline käekiri ja nad kuuluvad poola etlemiskunsti raudvarasse. Teistest tean vähem. Artur Grabowski tegeleb lisaks etlemisele ka filmi ja maaliga, need põimuvad tema etteastetes mingiks multimaailmaks. Dariusz Fodczuk tegeleb oma kunstis kehaga.

Kas tänasel üritusel on ka mingi ühine teema?

Ühist kontseptuaalset alus-põhja ei ole. Lihtsalt head tegijad tulevad elusast peast oma loomingut näitama. Lisaks näidatakse pauside ajal ja lõpus videodokumente nende varasematest tegemistest. Helisid teeb diskor Taaniel Tina.