Adolf Hitleri ja Kolmanda Reichi lõpupäevadest kõneleva suurteose DVD-versiooni lisaosas kõneleb Joseph Goebbelsit mänginud Ulrich Matthes sellest, kuidas ta kurikuulsa propagandamehe rolli sisse elades peab hoidma omaenese hoiakud mängitavast isikust lahus. “Olen sunnitud unustama oma moraali, kui ma näitlen,” lausub ta. Moraal ja selle unustamine on olnud kuum kõneaine ka viimaste nädalate Eestis.

“Mida suurem on vale, seda enam seda usutakse,” õpetas toosama Goebbels. Heakene küll, vaevalt suurem osa telekaamerate ees valijameeste kogu legitiimsust kiitvatest rahvaesindajatest arvab, et nad on kuskil midagi valesti teinud. Nagu ütleb Vladimir Putin, võib demokraatia sõltuvalt kultuurilistest ja geograafilistest iseärasustest olla kas nii- või naasugune. Ilmselt ei imesta keegi, miks ta Janno Reiljani või Tiit Tammsaare arvates on naasugune.

Alliku rollile tuleb hinnang

Neile aga, keda jahmatab üldiselt oma lauseis sidusat süntaksit viljeleva Jaak Alliku jutt ebademokraatlikest presidendivalimistest – hääletada sai ainult ühe kandidaadi poolt (sic!) –, tuleb lausuda propelleriga täidlase selli kombel: rahu, ainult rahu. Kui keegi meenutamist vajab, siis Allik on teatrimees. Ja sellisena suurepärane. On alati olnud. “Ma olin sunnitud unustama oma moraali, kui näitlesin,” ütleb ta kümne aasta pärast, meenutades Juhan Aare dokumentaalsaates “20 otsustavat aastat” 2006. aasta sündmusi. See poleks tal esimene kord nii rääkida ega moraali unustada. Elu läbi kunstiprisma vaatlev mees võib ja peabki endale seda lubama.

Ma vaatan Ulrich Matthesi Goebbelsit ja värisen hirmust ning vaimustusest läbisegi. Hirmust inimese ees, keda ta mängib, ja vaimustusest selle ees, kuidas ta seda teeb. Erinevalt siinsetest näitlejatest saab Matthes oma tööst ausalt kõnelda. Eks tal ole lihtsam ka, sest ajalugu on tema poolt kehastatavale isikule hinnangu andnud. Alliku praegusele tegelaskujule on see veel andmata. Võitjate üle kohut ei mõisteta, ent nende seljataga kujundatakse hinnang – ka sellele põnevale karakterile, keda Allik täna etendab. Ning paari nädala pärast selgub seegi, kuidas vanameister oma rolli anatoomiat hiljem avab. Ootame põnevusega.