Alati päikesepaistel toimunud festival ei osutunud vihma tõttu sugugi kehvemaks. Vihmakindlatel lavadel toimusid peaaegu kõik kontserdid õigeaegselt. Publik ei lasknud ennast vihmahoogudest segada ja vajadusel tantsiti valssi põlvini vees.

üllatus tabas ka vihma eest söögikohtadesse peitu pugenud inimesi. Keldribaaridesse voolas vett sisse ja einestades tuli arvestada pahkluudeni ulatuva veega.

Festivali korraldaja Ants Johansoni sõnul meenutas tänavune üritus vihmarohkuse poolest Roskilde muusikafestivali. "Loodetavasti ei tule sellest suurt porismöllamise pidu. Hea, et vihm publikut minema ei peletanud," oli Johanson rahul.

Kuigi Viljandi tänavatel kohatud trikoodes neiud ja ujumispükstes noormehed näitasid, et vihma on võimalik ka nautida, ei paistnud asi olevat nii roosiline järve ääres telkimisplatsil. Nii mõnigi omatehtud telgiga festivalile saabunu pidi loodusjõududele alistuma.

Lõuna-Eestist pärit Madis (26) pakkis pärast laupäevast vihmavalangut oma ööbimiskoha kokku. "Mul on isetehtud telk ja see ei pea sellisele veehulgale vastu. Tuttavaid mul siin eriti ei ole. Ehk leian siiski mõne ulualuse," lootis rahvamuusikahuviline.

Leidus ka vapraid, kes platsile pidama jäid. Tallinnas müügimehena töötav Andres (30) koos abikaasa Katriniga (29) katsid vihma ajal telgi suure kilega. "Meil on mahukas telk ja meie siit enne Hedningarna esinemist ära ei lähe, tulgu või keeristorm," oli mees kindlameelne.

Järveäärsel platsil oli telke kokku üle kuuekümne.

Peale esinemispaikade hakkas inimesi silma festivali vaba lava juures, kino Rubiin ees ja Ararati poe juures. Kristi (20) ja Age (22) seisid juba veerand tundi tibutava vihma käes õllesabas. "Tahtsime putkast Saku õlut osta, kuid see maksis seal 12 krooni," teatasid õllejanused neiud. "Loodetavasti on poes ikka normaalsed hinnad."

Korraldaja Ando Kivibergi sõnul suhtusid viljandlased festivali mitmeti. "On neid, kes leiavad, et linnarahu on pidevate kontsertidega häiritud," sõnas ta "Samas ollakse rahul, et üritus linna igapäevaellu vaheldust toob."

Turu poole sammuv Liidi (65) ei näinud festivalis midagi head. "Igal pool on üks trall, kusagil ei saa rahu," kurtis ta. "Miks nad nüüd siin linnas siis peavad lärmama, mingu Tallinna, seal terve suur lauluväljak. Pole siin midagi kuulata ja vaadata," kurjustas pensionär, kes lubas Kukerpillidele siiski pilgu peale visata.

Traditsiooniliselt tegutsesid festivalil õpitoad, kus sai proovida rahvapille ja labajalatantsu. õpetaja haigestumise tõttu jäi rahvalaulu kursus ära. Regilaulu õpetas huvilistele festivali aukülaline helilooja Veljo Tormis. Rubiini kinno kogunes ligi 500 inimest, kelle seas oli nii regilauluhuvilisi kui ka vihma eest põgenejaid.

Tormis tutvustas koos oma kälide vendade Johansonidega ka 1975. aastal välja antud regilauliku kordustrükki. "Rahvalaul on muusikaline emakeel ja mina olen kogu aeg tegelenud sellega, et te oma emakeelt tunneksite," selgitas helilooja. Rahvamuusikasse sisse elanud festivalipublik laulis regilaule kaasa ja palav-niiskes kinosaalis tekkis kooriproovi tunne.

Festivali peaesinejad olid Boys of The Lough Shotimaalt ja Hedningarna Rootsist. Hedningarna valmistas enne oma ülesastumist korraldajatele palju peavalu, keeldudes vihmaga kontserti andmast. Pärast veendumist, et laval on katus peal, nõustusid kuulsad Rootsi rahvamuusikud esinema.

Ligi kümme aastat tegutsenud Hedningarna jäi Eesti publikuga rahule.

"Kümne aastaga on Hedningarnast saanud suur bänd, kes ei pea piirduma klubikontsertidega," ütles Eesti Päevalehele bändi eestvedaja Hållbus Totte Mattson. "Meie muusika põhineb rootsi rahvusmuusikal ja aeg on näidanud, et hoolimata popkultuurist leidub rootsi rahvamuusika kuulajaid nii meie kodumaal kui välismaal."

Festivali korraldajate sõnul õnnestus seekordne festival ilmaoludest hoolimata paremini, kui eelmistel kordadel. Järgmisel aastal tuleks korrastada tualettruume ja tõlkida festivali teavet ka võõrkeeltesse.

Festivali külastas üle 10 000 inimese ja korraldajate sõnul on see maksimum, mida Viljandi endale lubada võib. "Me ei taha, et festivalist kujuneks trendipidustus, kus õlut joomas käia," sõnas Johanson. "Siia peaksid kogunema need, kes tõesti tahavad folkloori kuulata ja selle kohta teadmisi saada."

BETTY ESTER