Esmalt USA-s ja Suurbritannias, seejärel üha enam kogu maailmas tuntust kogunud pop-up shop’id on ajutiselt tärkavad ja kaduma määratud poed, mille üllatusliku ja dünaamilise kontseptsiooniga on kaasa mänginud paljud moefirmad. Üks esimesi selliseid aktsioone oli 2003. aasta mais mööda Londonit tiirutanud Fashion Bus, kus oma loomingut esitles 40 disainerit.

Eestisse on nüüd aktsiooni raames saabunud 14 kaubamärki: A&C, Camilla Wellton, Christina Ledang, De Sade by Mads, Helicopter, IVANAhelsinki, Kaksitvå, Katvig, Lotta Djossou, Noir, Revery, Sonja Bent, Tiia Vanhatapio ja titiMadam.

Julge ja säästlik

Kõiki neid Põhjala kaubamärke ühendab uuenduslikkus ja loodushoidlikkus, soov pakkuda alternatiivi maailmamoe võngetele ja kiirmoekettidele. Ning muidugi läbib kõiki neid ettevõtmisi punase niidina säästlik tootmine, hoolimine keskkonnast ja inimestest. Kuid see ei ole lämmatanud isikupära ega sordiini all hõõguvat ägedust.

Disainisilla Eestiga loob meie oma vapper Nu Nordik, kes osaleb samuti Nordic Looki pop-up-poes, vahendades kohalikku disainiparemikku.

Kuna Põhjala kaubamärgiks saab disaini kõrval üha enam ka köögikunst, mille lipulaevaks on kindlasti Taani gastronoomiageeniused, siis on ka pop-up-poes väike sööginurgake Amps.

Tallinna vanalinna maandunud aktsioon on osa suuremast üritusest, Nordic Looki Põhjamaade disaini kuust. Peale müügi­näituse leiavad maikuu jooksul aset mitmed keskkonnasõbralikule tootmisele ja uuenduslikkusele keskenduvad seminarid, fotonäitused ja esitlused. 4. mail esineb Hopneri majas norra traditsioonilise viiuli mängija Gro Marie Svidal.

5. mail toimuva seminari peakõnelejaks on soomlaste ühe edukama moemärgi IVANAhelsinki üks kahest juhist, Pirjo Suhonen. Peale praeguses disainikliimas „kohustusliku” keskkonnateadlikkuse väärib IVANAhelsinki puhul esile toomist fakt, et hoolimata üleilmsest edust on neil õnnestunud jätta tootmine Soome. Seminaril esindab Eesti vaatenurka moelooja Lilli Jahilo. Nordic Looki müüginäitus

on avatud 2.–29. maini kella 10–19.

Infot kõigi ettevõtmiste kohta leiab aadressilt

www.nordiclook.ee.