Juri Ševtšuki praeguse esiletõusu taustaks on üldine tuntus. Seitsmekümnendate lõpus muusikasse tulnud Ševtšuk on nüüdseks juba vene roki klassik, kes on muusikataevas olnud üle kolmekümne aasta. Ta lubab peagi anda välja DDT loomingu uue plaadi. „Selles on muutuste ootus, igatsus puhtuse järele,” tutvustas ta oma alles ilmumata plaati, mille mõni lugu kõlab ka tänasel Tallinna kontserdil. DDT on esinenud Eestis korduvalt varemgi, seekord jõudis ta siia rahvusvahelise tuuri raames. Enne Tallinna astus DDT üles Varssavis, Sofias ja Riias. Lähiajal on kavas esinemised Moskvas (kus tähistatakse viimast miilitsapäeva, sest Venemaa miilits muudetakse politseiks), Peterburis ja Pariisis.

Praegust aega Venemaal peab Ševtšuk põnevaks. „Ühiskond on läinud liikvele. Peterburis on tohutult rokkgruppe, kes esinevad väikestes klubides. Televisiooni neid ei lasta, selle on hõivanud plastmuusika. Aga nad on väga head. On tekkinud diskussioonid. Mõtlen sellele, milline on tuleviku Venemaa.” Ei puudu ka konfliktid. „Koos teiste Peterburi kunstiinimestega oleme aidanud tegutseda Peterburi-lähedasel rehabilitatsioonikeskusel, kus ravitakse narkomaane ja alkohoolikuid. Seal on 27 voodikohta, mida peetakse ülal heategevuse najal. Nüüd on Leningradi oblasti võimud esitanud meile kahe miljoni rublase nõude. Riik ei lase inimestel head teha. Bürokraatia on läinud meeletuks.”

Vene majandusteadlane Alfred Koch on kirjutanud Ševtšuki laulu „Kui lõpeb nafta” põhjal riigi majandusvisiooni. Laulu eri salmidest kasvab selles analüüsis välja teemaarendus, mis käsitleb Venemaa majandust naftaekspordi vaatevinklist. Majandusteadlane jagab üldiselt Ševtšuki vaatenurka, et pärast nafta lõppemist võib elu Venemaal olla hoopis õnnelikum.

Prillidega Juri Ševtšuk meenutab oma heatahtlikkuse poo­lest John Lennonit. Rangus ilmub Ševtšuki juttu üksnes siis, kui tema arvates on tegu ilmselgete sigadustega. Muidu on rokkmuusik malbe mees. „Kõik inimesed on head, ainult et kõik ei tea seda,” pillab ta jutu sekka hipiliku tõe.

Stseen Ševtšuki kohtumisest Putiniga pääses monteeritud kujul televisiooni. Täisversioon levib internetis. Sündmus vallandas vene intelligentsi seas diskussiooni, kas autoritaarse võimuga üldse tohib asju ajada. Ühiskonna tähelepanu keskmesse tõusnud muusikut on meelitatud parteisse astuma, kuid Ševtšuk on keeldunud. „Mul on tulnud Boriss Nemtsovile ja Garri Kasparovile seletada, et ma olen lihtsalt kodanik. Olen kunstnik, jumal on andnud mulle lauluhääle. Ühiskondlikke asju vean nagu jaksan… Teist väljapääsu lihtsalt pole.”

Kontsert

Rokkansambel DDT

Tallinnas

•• Täna Saku suurhallis

•• Uksed avatakse kell 18.30

•• Algus kell 19.30

•• Piletid: 390–890 krooni