Arhitektuuri- ja disainigaleriis on väljas valik tooteid, mis on kunstiakadeemia tekstiili- ja tootedisaini kolmanda kursuse üliõpilaste käte ja nuti abil lubatud teisele ringile. Ülesandeks oli teha võimalikult väikeste lisavahenditega Uuskasutuskeskusesse toodud kasutuskõlbmatutest asjadest uusi tooteid. Eesmärgiks oli kasutusele võtta just veidi ebapopulaarseid esemeid, mis muidu oleksid Uuskasutuskeskusesse seisma jäänud: nt vanad voodiriided, poolikud valgustid, saksakeelsed raamatud, arvutiklaviatuurid või vanad spordiajakirjad. Nii sai ajakirjadest kardin ja kummiloomast lamp.

Nende toodete sarm peitub just värskuses – töötuba, kus teise ringi tooted on sündinud, kestis vaid viis päeva: esimesel toimus Uuskasutuskeskuses seminar, kus räägiti äraviskamisele kuuluvatest asjadest uute tegemisest, taaskasutusest ja ressursside raiskamisest ning seejärel tegeleti neli päeva praktilise tööga. Töötoa eesmärk oli leida tarbimisjääkidele uus funktsionaalne põhjendus, mitte pilduda vaid teravmeelseid ideid.

Vaata oma koli üle

Sellistel projektidel on alati mitu silda tulevikku. Kõigepealt hakkavad ehk mõned kobedamad tooted elama oma elu – leiavad endale kodu ja hulga imetlejaid-kopeerijaid. Mõte on teatud asju lausa tootma hakata ja teha oma ettevõte. Kuid alati ei olegi kasu nii käega katsutav: ehk innustab see nii mõndagi näitusekülastajat oma koli värske pilguga vaatama. Võib-olla peidab mõnes vanas moosipurgis või kuvaris end üks uus lamp või lillepott.

Kursust juhendasid EKA tootedisaini osakonna juhataja professor Heikki Zoova, tekstiilidisainer Krõõt Nõmmela-Mehide, nahakunsti osakonna erakorraline dotsent Marve Riisalu ja tootedisaini osakonna dotsent Maria Pukk.