Vastupanuvõitluse päeva puhul on kõik oodatud tasuta külastama okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu püsinäitust „Vabadusel ei ole piire“, soodushinnaga pääseb äsja Telliskivi loomelinnakus avatud Balti keti elamusnäitusele „Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“ ning KGB vangikongidesse Tallinna vanalinnas. Terve päeva jooksul toimuvad ringkäigud giidi saatel.

Vabamu juhi Keiu Telve sõnul ei saa kogu Nõukogude perioodil kestnud vastupanuvõitluse osatähtust iseseisvuse taastamise loos alahinnata: „Kogu Nõukogude perioodil jäid paljud eestlased kindlaks omariikluse ideaalile ning lootsid iseseisvuse peatsele taastamisele. Eestlased leidsid poole sajandi jooksul endas julgust kehtivale võimule vastu astuda. Nende suurt panust me vastupanuvõitluse päevaga ka meenutame.”

22. septembril avab Vabamu ühtlasi väljapaneku väliseestlaste kokkutulekust ning meeleavaldusest Expo maailmanäituse ajal Montrealis 1967. aastal. Maailmanäitusel oli Nõukogude Liidu paviljon, kus oli ka eraldi Eesti NSV päev. 21. mail toimus väliseestlaste korraldatud kohtumispäev, kus esinesid lauljad, võimlejad ja rahvatantsijad. Eesti Vabariigi konsul Kanadas, Johannes Ernst Markus, sõnas tervituses, et: „Eestlaste esinemine Maailmanäitusel olgu ühtlasi meie jõuliseks demonstratsiooniks, et meie lakkamatult nõuame vabadust oma kodumaale, Eestile, mis on vägivaldselt okupeeritud Nõukogude Liidu poolt. Olgu meie esinemised ühtlasi meeldetuletuseks vabale maailmale, et Kanada eestlased oma ülima eesmärgina nõuavad väsimatult vaba ja iseseisva demokraatliku Eesti Vabariigi taastamist.“

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu ning KGB vangikongid on vastupanuvõitluse päeval avatud kella 10–18. Telliskivi loomelinnaku elamusnäitus „Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“ on avatud kella 11–20.

Ringkäigud Vabamu püsinäitusel toimuvad kell 10.30 ja 16.30. Kuulda saab lugusid vapratest meestest, naistest ja koolinoortest, kes ei löönud kartma millegi ees. KGB vangikongides toimuvad ringkäigud teemal „Otto Tiefi valitsuse liikmete jälgedes“ samuti kell 10.30 ja 16.30. Kell 18 ja 19 toimuvad ringkäigud Telliskivi loomelinnaku ajutisel näitusel teemal „Balti kett – vägivallata vastupanu“.

FOTO
* Koolinoortele langes oluline osa sõjajärgses Eestis tehtud poliitilises selgitustöös ja vastupanus Nõukogude võimule. Levitati keelatud kirjandust, lendlehti ning teavet nii Eestis kui mujal maailmas toimuvast. Seejuures tehti koostööd ka metsavendadega ning omandati võitluskogemusi. Pildil on Tartu VI keskkooli koolipoisid 1947. aastal, kellest Ants Zovo (paremalt esimene) oli vastupanuorganisatsiooni asutajaliige