Draamateatri „Veneetsia kaupmehe” uus tulemine tuletab meelde, et lisaks selle finantsloo peategelastele ehk laenajale ja käendajale on draamas tähtsal kohal noored armastajad, kes on intriigi käimapanevaks jõuks. Armastajad on punapäised ja nooruslikud. Aga armastus on pime ja noorte kirg ja sihi poole rühkimise asjalikkus teevad Bassanio ja Portia tegelasteks, kes kaasaelamist väärt.

„Veneetsia kaupmeest” on vahel peetud antisemiitlikuks tükiks. Vahel jälle rassismivastaseks – sõltuvalt tõlgendusest. Mait Malmsten mängib Shylockit vaoshoitult, kuid selles tõlgenduses kajastub selgelt karakteri meeleheide. Shylock on läbi alanduste nurka aetud ja teda juhib kättemaksukirg. Lisaks soov kehtestada läbi kättemaksu turule omad reeglid. Shylock on agressiivsete finantsmehhanismide pooldaja. Wall Streeti geenius.

Jan Uuspõllu Antonio on aus ja suuremeelne mees, kes ajab äri märksa meeldivamal moel kui Shylock. Et aga Antonio on loomult lihtsakene, siis tuleb ta suust kergesti poliitiliselt ebakorrektne jutt juutidest ja nende kommetest. Nii et Toompere lavastus on paatoselt ühel ajal nii antisemiitlik kui ka rassismivastane. Nagu Shakespeare’i tükk seda ongi.

Shakespeare kirjutas „Veneetsia kaupmehe” kui kohtudraama ja seepärast on konflikti klaarimist sisaldav lavastuse teine pool esimesest põnevam. Avar autentseid videovaateid pakkuv lavaline ruum elavdab suurepäraselt tegevust, kuid pikk ekspositsioon jääb lavastuse algusotsas ikkagi venima.

Shakespeare kirjutas komöödia, toredal moel tabab lavastus žanrit, kõrvalrollides üles astuvad Tõnu Kark, Märt Avandi ja Merle Palmiste leiavad esitatud karakteritele toredaid koomilisi värve. Kersti Heinloo rõhub Shylocki tütart Jessicat mängides ta elurõõmule. Taavi Teplenkov toob lõbusust armastuse teemadesse, mängides Gratianot. Kui Toompere lavastused Draamateatris kipuvad vahel olema näitlejakvaliteedis ebaühtlased, siis seda pattu „Võlanõudjateks” nimetatud lavastuses pole.

Kellelt laenad sina?

Kohtustseeni ümberriietumise koomiline element on viidud ellu mõnusa veiderdamisega, kus Marta Laan teeb oma rolli rollis paksude värvidega. Aga stseeni enda mõte on laval vahe, diskussioon toimub sisuliselt ja nii pakub see Shakespeare’i võrratu stseen kaasakiskuva arutluse võlaorjusest, aususest, solvumisest ja kättemaksust. Kui palju see kedagi isiklikult puudutab, sõltub tema asukohast panganduse toiteahelas.

Teater

„Võlanõudjad”

•• Shakespeare’i „Veneetsia kaupmehe” põhjal

•• Lavastaja: Hendrik Toompere Jr

•• Kunstnik: Ervin Õunapuu

•• Osades: Jan Uuspõld, Mait Malmsten, Hendrik Toompere Jr Jr, Taavi Teplenkov, Marta Laan, Kersti Heinloo, Märt Avandi, Merle Palmiste, Tõnu Kark jt

•• Esietendus Eesti Draamateatris 17. aprillil