2. septembril Rakveres hooaja avanud Edward Albee näidendi "Kurva kohviku ballaad" aluseks on kurva saatusega ameeriklanna Carson McCullersi samanimeline jutustus (eesti keeles LR 7/1967).

Grotesksed jõulised karakterid, võimsad tundelahingud, mis käivad sõna otseses mõttes elu ja surma peale on siin vägagi Albee moodi, haakudes tema kuulsaima teosega "Kes kardab Virginia Woolfi?". Seegi on haiglaslikkuseni ebatavalise armastuse lugu. Kolmnurgas möllavad näitlejad Marika Vaarik, Eduard Salmistu ja Toomas Suuman. Ameerika väikelinna on Rakvere lavastusse kujundanud Ugala kunstnik Krista Tool.

Neli meest frakis

Kui ameeriklase Albee nimi tõotab teatrielamust kõigile, siis poola teatrimodernist Boguslaw Schaefferi näidend "Kvartett neljale näitlejale" Hendrik Lindepuu tõlkes märgib hõrgutist teatrigurmaanidele.

"Teatris ei talu ma loogikat. Elus seda ei ole, miks peaks see meid teatris kollitama. Teatril on vaataja vastu ainult üks kohustus – mitte olla igav," on Schaeffer öelnud oma eksperinendihõngulise teatriteksti seletuseks.

"Kvarteti" afishil püüab pilku mustades sabakuubedes Rakvere Teatri meeskahurvägi: Erik Ruus, Tarvo Sõmer ning peanäitejuht Üllar Saaremäe ja direktor Indrek Saar, kes selles tükis näitlejatena kaasa teevad.

Schaeffer on võtnud kvartetilt instrumendid, kuid jätnud alles noodipuldid ja partituurid. Igaüks neist neljast on erinev isiksus, igaühel on erinev vaade elule, erinevad huvid ja kired: sport, olme, seep, skandaal. Head klappi nende vahel pole, ometi käivad neli meest aastaid neljakesi koos ja püüavad luua ühtset tervikut...

"Kvarteti" lavastas Rakveres külalisena Andres Lepik.

Elus klassikute, ameeriklase Albee ja poolaka Schaefferi järel jõuab oktoobris lavale iirlase Martin McDonaghi näidend "Connemara. Üksildane lääs", lavastab Jaanus Rohumaa.

Peanäitejuht Üllar Saaremäe sõnul, kes osaleb selleski tükis näitlejana, on 29-aastane McDonagh näitekirjanike sünnimaana kuulsal Iirimaal täna kuumim nimi.

Mees, kes ütleb, et vihkab teatrit ja on elu jooksul käinud seal kümme korda, hakkas teatrile kirjutama, kui taipas, et selle eest võib kõvasti raha saada. Nüüd on ta juba kümne lavaloo autor. Mees kirjutab otse elust, tema tekstides on roppu moodi roppe sõnu (tõlgib Peeter Sauter) ja juba haaratakse tema näidendeid lavale üle maailma. Londonis õppereisil käinud Jaanus Rohumaa sattus näidendist kohe nii vaimustesse, et helistas kohe kursusevend Saaremäele ja nõudis, et varem tööplaanis olnud näidendi väljavahetamist. (McDonagh jõuab sel hooajal ka Vanemuise lavale.)

Popi iirlase kõrval jõuab Rakveres eesti teatripilti ka vene teatri viimane sõna.

Komissarovi käsi

Euroopa festivalide orbiidis püsiva Olja Muhhina "Tanja, Tanja" lavastab Kalju Komissarov. Lavastuses mängivad seitse Komissarovi õpilast ja tema kursusevend III lennust Peter Jakobi.

Praegu teevadki Rakvere Teatris ilma Komissarovi õpilased teatrikooli XV ja XVII lennust, olgu näitlejate, teatrijuhtide või külalislavastajatena. Sellest hooajast truppi lisandunud kolm Viljandi kultuurikolledzhi lõpetanud noort näitlejat: Kersti Tombak, Maria Taimre ja Hannes Prikk, on samuti Komissarovi õpilased.

Kui mullu tõi Rakvere välja filmina kuulsa "Ohtlikud suhted", siis tänavu jätkab seda rida Woody Alleni samanimelise filmistsenaariumi alusel vändatav "Südasuvine seksikomöödia", mille lavastab Saaremäe kursusevend, Vanalinnastuudio näi-tleja Rednar Annus. De-büüdi teatrikunstnikuna teeb Raoul Kurvitz. Rolli, mida filmis mängis Woody Allen ise, hakkab Rakveres mängima Ardo Ran Varres.

Kirjanikust minategelast mängib Varres teises Oscari-filmina kuulsas loos – Truman Capote i kultusraamatus "Hommikueine Tiffany juures". Tiffany on Rakveres Tiina Mälberg ja loo lavastab kevadel teatrikooli lõpetav Urmas Lennuk.

Lavastaja Peeter Raudsepp, kes nüüd on ka teatri dramaturg, jätkab tööd Marika Vaariku ja Erik Ruusiga. Vahepeal kaalutud "Kes kardab Virgnia Woolfi?" lükkas tulevikku praegu Raudsepa sõnul rohkem ajas olev "Shadowlandsi". William Nicholsoni näidendi tegevus toimub ülikoolilinnas Oxfordis, vaatluse all on keskealiste haritlaste armastuslugu.

24. veebruaril tähistab Rakvere Teater 60. aastapäeva, mille puhul paneb peolavastuse kokku teatridirektor Indrek Saar. Valmiva lavastuse laadi kohta vihjas Saaremäe, et Saarel on näitlejakogemus Merle Karusoo "Küüdipoistest".

Anderseni jõululooga "Päkapikk ja emand" teeb oma lavastajadebüüdi viimase aastaga teatri esirivvi murdnud näitleja Eduard Salmistu.

Rakvere Teatri esietendused 1999/2000

2. septembril C. McCullers-E. Albee "Kurva kohviku ballaad". Lavastaja Katri Kaasik-Aaslav. Peaosas Marika Vaarik.

10. septembril B. Schaeffer "Kvartett neljale näitlejale". Lavastaja Andres Lepik. Mängivad Erik Ruus, Üllar Saaremäe, Indrek Saar ja Tarvo Sõmer.

1. oktoobril M.McDonagh "Connemara. Üksildane lääs". Lavastaja Jaanus Rohumaa. Peaosades Üllar Saaremäe, Erik Ruus.

15. oktoobril W. Allen "Südasuvine seksikomöödia". Lavastaja Rednar Annus, kunstnik Raoul Kurvitz.

12. detsembril H.Ch. Andersen "Päkapikk ja

emand". Lavastaja Eduard Salmistu.

Jaanuaris A. Kivi "Nõmmekingsepad". Lavastaja

Ingo Normet.

Märtsis O. Muhhina "Tanja, Tanja". Lavastaja Kalju Komissarov.

Märtsis W. Nicholson "Shadowlands". Lavastaja Peeter Raudsepp. Peosades Marika Vaarik ja Erik Ruus.

Aprillis T. Capote "Hommikueine Tiffany juures". Lavastaja Urmas Lennuk. Peosades Tiina Mälberg ja Ardo Ran Varres.

Suvelavastus J.R.Tolkien "Kääbik". Lavastaja Ain Prosa.