Eesti uus eurolootus ansambel Rumal Noorkuu lasi jõuluks müügile debüütplaadi

[CD-plaat

Rumal Noorkuu

VõRRATU öö

Bermuda]

YLLE RAJASAAR

Aastalõpuks tõi muusikaturule oma esimese kauamängiva ansambel Rumal Noorkuu. Plaadil nimega "Võrratu öö" on 15 pala eesti, prantsuse ja inglise keeles.

Ansambli kolm mahedahäälset ja väljapeetult sõnaahtra olemisega noormeest on Rein Kahro, Martti Meumers ja Henrik Raave. Kõik pärit Tartust, õppinud 12 aastat samas klassis ja laulnud Tartu Poistekooris. Nüüd õpivad nad üheskoos laulmist Georg Otsa Muusikakoolis Elo Toodo ja Kare Kauksi käe all.

Tabasid muusikaturu tühja kohta

Poisid ise arvavad, et Rumala Noorkuu tõus on tingitud sellest, et eheda ja naturaalse vokaalmuusika nishsh Eesti muusikaturul on täitmata ning pikapeale hakkab rahvas väsima konservmuusikast ning üksluisest tümpsust.

Eelmisel aastal kooli jõulupidu ette valmistades jõudsid poisid otsusele, et pole mõtet kingi saamiseks jõuluvanale kolm korda lauldes vaeva näha, nutikam on hääled ansambliks ühendada. Nimi ansamblile leiti töö käigus, selle lahtiseletamiseks ei paku noormehed välja ühtki omapoolset müüti.

Esimene tõsisem tunnustus tuli Alo Mattiiseni nimeliselt vokaalansamblite konkursilt sel kevadel, kus Rumal Noorkuu võitis Grand Prix. Promootorid märkasid - ja tee viis edasi ETV saatesse "7 vaprat", kus pala "Sweet Kisses" püsis nädalaid tipus.

Suvel käis bänd oma esimesel mänedzher Margus Turu kontserttuuril mööda Eestimaad. Rumala Noorkuu häälte harmooniast vaimustusid lapsed ja pensionärid, kontsertidel kiljuvad tüdrukud ning heldivad prouad.

Poisid ise ütlevad vaid, et Rumal Noorkuu on projekt, mille kaudu nad võivad endid üheskoos teostada ning muusikaliselt arendada. Kõik kolm on võimelised laulma kõiki häälepartiisid, lood arranzheerib ja täiendab repertuaari originaallugudega Martti Meumers. Lood valitakse pigem hea meloodia kui tuntud nimede järgi, meeldib teha kavereid tuntuks lauldud lugudest. Kuulake, mismoodi kõlab nende esituses "Keelatud maa", see on uudne lähenemine eurostandarditele.

Magusad suudlused Eurovisioonile?

Eurolaulu 98 eelvoor ei jätnud Rumalat Noorkuud tähelepanuta. Ansamblile tehti mitu pakkumist eelkonkursil osalevate laulude esitamiseks, välja valisid nad neist neli. Eelvoorust pääses läbi Ivar Musta "Säravad tähed", mis enne lõppvooru minekut veel pisut viimistlemist vajab.

"Juhul kui..." Rumal Noorkuu esindab Eestit eeloleva aasta kevadel Eurovisioonil Inglismaal, ei arva poisid, et see oleks nende jaoks võimalik hüppelaud maailma. "See on tohutu kogemus ja vastutus ja proovilepanek... väljakutse, millest ei saa loobuda. Aga loota läbilöögile maailma lavadel on meie jaoks veel vara," ütleb Henrik.

Küsimusele eeskujude ja eesmärkide kohta nimetas Martti suurima eeskujuna tippude tippu - maailmakuulsat King Singersit. "Tõsi, meie ei saa esialgu mõelda veel klassika interpreteerimisele, sest oleme kolmekesi ning seega jääb mitu häälepartiid puudu," lisas Martti. Uute ansambliliikmete lisandumist ei ole ette näha, sest "nende sulandumine seltskonda võib olla keerukas".

Tahame ja teeme!

Plaadimaterjali salvestamisel kasutati paaris laulus Toomas Volli laulutüdrukute abi, et helipilti rikastada.

Lühikese ajaga on Rumal Noorkuu pälvinud nii kiidusõnu kui ka leidnud professionaalseid abistajaid ja suunajaid. Näiteks loo "Aeg teeb selgeks kõik" soovitas debüütalbumile valida Jaak Joala, kes selle laulu bassipartii ise sisse mängis. Eestikeelsete laulude tekstid kirjutab suures osas Kaari Sillamaa.

"Me tahame ja teeme. Ja mitte keegi ei saa meid peatada," võttis ansambli moto kokku Rein.