Esiteks tõstan esile Marika Jahilo lugu "Mis paraad see on, kus ei kõnni ühtegi last?", milles peetakse militaarparaadi demokraatliku riigi jaoks ülemääraseks sõjaväe afišeerimiseks. Tema arvates peaks meiegi rahvas Norra ja Hollandi eeskujul rahvuspüha puhul rahvariideid kandma ja lapsi kaasates omavahel aktiivselt suhtlema. Kõik oma riiki Eestit armastavad tublid inimesed – sõdurid, õpetajad, arstid, vabatahtlikud, tuletõrjujad, looduskaitsjad, töömehed, kassapidajad – võiksid "rongkäigus kõndida ja üksteist tervitada". Teiseks mõtlemapanevaks kirjutiseks selles väljaandes on Joosep Tiksi artikkel "Tõrvikurongkäik marssis läbi Tallinna vanalinna", milles näidatakse, et EKRE algatatud rahvuspüha-liikumine on vaatamata mitmete grupeeringute vastuseisule kogumas üha suuremat populaarsust (mõningatel andmetel haaras see tänavu juba 12 000 inimest).

Ülaltoodut arvestades pakun rahvuspüha tähistamiseks välja täiustatud stsenaariumi. Lipuheiskamine ja jumalateenistus võiksid jääda senistesse raamidesse, kuid seni isoleeritult toimunud hommikune pärgadepanek võidusamba jalamile peaks hakkama toimuma hiljem, vahetult enne kaitsejõudude paraadi.

Võidusamba kui tähtsaima rahvusmonumendi juures peaks kõigepealt, umbes kella 11 paiku, aset leidma pidupäeva keskne sündmus – vabariigi presidendi esinemine tervituskõnega Eesti rahvale. Seni on viimatinimetatud üritus toimunud liiga hilises päeva osas ja liiga kitsastes ruumioludes. Õigem on seda ülitähtsat pöördumist korraldada päeva esimeses pooles ja vabas õhus suuremale rahvahulgale.