Paljudel on kindlasti meeles mitmed telereklaamid, näiteks Värska oma, kus Palestra tüdrukud keset liivavälja Michael Jacksoni „Thrilleri” stiilis moodsaid tantsusamme demonstreerivad. Tantsustuudio asutaja ja kunstiline juht Reet Krieger loodab, et inimesed ei mäleta neid siiski vaid kefiiri ja Kalevi kommide reklaamide pärast, vaid meenuvad ka uhked kontsertetendused.

Kriegeril on Palestrast ainult head mälestused. Kuigi mõnikord ta ka pahandas tüdrukutega, oli Palestra esimene trupp täis võrratuid tüüpe, kes kõik Kriegeri vigurid kaasa tegid. Kõige eredamalt on tal meeles üks Moskva reis 22 tüdrukuga. Neid võeti rongijaamas ilusti vastu, suudeldi kätt ja juhatati otse proovi.

Hiigelsuures kontserdihallis proove lõpetades tekkis soov hotelli puhkama minna, aga tuli välja, et majutamisega ei olnud keegi tegelenud ja keegi ei teadnud sellest midagi. „Me siis istusime puruväsinult ja nõutult 18 000-kohalisel areenil,” meenutab Krieger. Tüdrukud läksid uurima, kes on vastutaja, ja pärisid temalt aru. „Pärast seda, kui neile seal väga-väga ebameeldivalt vastati, otsustasin, et nüüd läheme minema. Hiilisime vaikselt korraldajate selja tagant oma kostüümide järele ja otse hallist välja.”

Krieger mäletab, kuidas nad suurte kompsudega kahekümne kolmekesi läbi Moskva kõndisid, unised ja jalad vinta-vänta all käimas. „Kuid keegi ei vingunud,” on ta uhke. Nad vahetasid rongipiletid välja ja sõitsid kupees parimaid roogi süües Tallinna tagasi. Mitte ühtki etendust.

Hoolimata sellest oli Kriegeril trupiga alati enneolematult lõbus ning igal pool öeldi, et nii viisakaid tüdrukuid annab otsida.

Lisaks käivad jutud, et treener Krieger puhastas ihaldatud Prantsuse parfüümiga Climat makki, kui see jälle oli otsustanud töötamisest keelduda.

Paradiisilapsed

Ühele trupi kaksikutest, Marge Kõivale, on eriti meelde jäänud laagrid. Näiteks ükskord võeti ette rattareis Viljandist Pärnusse. „Me vist sõitsime seda maad nädal aega, aga endale tundus küll, et teeme jube palju tööd,” naerab Kõiva. Muidugi võttis aega hommikuti ärkamine ning telkide ja asjade kokku pakkimine, kuid kui lõunast lõpuks teele saadi, siis kihutati kõige täiega mööda kruusateid, nii et päike põletas ning juuksed jäid mustusest ja tuule sasimisest püsti.

Kui trupp lõpuks Pärnusse jõudis, andsid nad rulluiskudel etenduse Vallikäärus ning nägid välja nagu väga pruunid punkarid. „Üks tore tüdruk, Krista, oli kaasa võtnud sellise vanaaegse libeda kohvri ja tema kogu reis seisneski vist selle kohvri pidevas kohendamises pakiraamil,” meenub veel seik.

Kõiva sõnul olid nad tollases Nõukogude Liidus vist ühed õnnelikumad lapsed, kes elasid nagu paradiisis. „Need esinemispaigad ja -võimalused on olnud nii erinevad ning ei ole vist kohta, kus meid ei oleks hästi vastu võetud,” tunnistab ta ja nimetab nii suuri lavasid kui ka kitsaid ruume kultuurimaja pidulaudade vahel. „Alati oli väga lõbus ning õhkkond oli hästi sundimatu ja mõnus.”

Ta mäletab ka, et kui mõnikord sai turris tujuga trenni mindud, siis lubas treener kaasa tegemata lihtsalt pealt vaadata. „Aga me olime ikka täielikud fännid,” räägib ta enda, oma kaksikõe ja ilmselt ka teiste tüdrukute eest. „Muidu ikka ei suuda nii fanaatiliselt ja palju trennis käia. Selles oli midagi siduvat ja tugevat. Ma ei mäleta, et meil oleks olnud isegi mingeid intriige või hõõrumisi, mida tavaliselt ikka tüdrukute vahel juhtub.” Sellist elu pole Kõival tema enda sõnul enam kordunud. 

Sünnipäev

Palestra

Loodud aastal 1978

•• Modern- ja džässtantsu elementidega sporttantsuklubi.

•• 1983 valmis Palestrast dokumentaalfilm.

•• Osalenud filmides „Tempo”, „Elurõõm”, „Kevad südames” ning paljudes reklaamklippides nii Eesti kui ka Vene televisioonis.

•• Andnud üle 500 kontserdi.

•• 2004 esindati Eestit 11. korda rahvusvahelisel tantsufestivalil Kielis.

•• 2005 võideti Poolas noorte tantsu maailmakarikavõistlustel kõigis osaletud kategooriates kuldmedal.

•• 11. mail kell 19 toimub Draamateatris Palestra 30. sünnipäeva kontsertetendus.