Eesti Bond saab kõigega hakkama

Seriaali “Kodumaa parim poeg ehk eriagent 1188,” stsenaariumi autor on Toomas Kall. Koomilise kallakuga seiklusseriaal, mille keskne tegevus toimub Eestis, peaks vaatajateni jõudma sügisel.

“Siin ida-lääne väikses piiririigis põrkuvad kahe maailma varjatud huvid, põimuvad erandlikud saatused ja leiavad edasikandjaid suured eeskujud Stirlitz ja Bond,” kergitab Vahi märulifilmilt saladusloori. Seriaalis põrkuvad kaks poolt: ida ja lääne luureagendid. Eesti Bond ehk Madis Mets saab filmis edukalt kõigega hakkama. “Mitte mingil juhul pole tegu sarnase tegelaskujuga nagu Põldroos seni etendanud, näiteks Wremjas. Ta on kõva mees, kes saab kogemata asjadega hakkama ja sealt see koomika tulebki: vaid üks inimene suudab Eesti riigis asjadega hakkama saada. Seriaalis näeb võimsaid plahvatusi ja märulistseene, mida Eestis pole varem tehtud, vingetest autodest rääkimata.”

Võtetel sai palju nalja

Pühapäeval saabus võttegrupp kuumast Tuneesiast. “Kaskadööre me ei kasutanud, Põldroos ise tegi kaasa päris ohtlikes stseenides: näiteks vettekukkumistes jahilt. Lisaks Põldroosile on seriaalis kandev roll Ervin Õunapuul, kes kehastab ida luureagenti nimega Vilen Solovei. Tema ülesandeks oli lääne luuraja tappa. Nii need seiklused seal Tuneesias hargnema hakkasid,” kirjeldab Vahi. Ta lisab, et nalja sai ikka päris palju, eriti kohalikega kokku puutudes.

“Vene agent pidi saama kodeeritud kirja surnuaialt. Õunapuu läks oma uhke smokingiga, võttis kirja ühe hauakivi vahelt välja, luges tähtsa näoga, mis kirjas: asi läheb kahtlaseks, muuda oma välimust! Tuli kalmistult välja ja... äkki olid politseinikud mootorratastega kohal. Aga seekord päriselt. Asi selles, et keegi oli kaevanud, et midagi kahtlast toimub. Siis oli tegemist ja seletamist küll, aga meil oli õnneks surnuaias filmimiseks juba varem luba võetud.” Vahi sõnul leidsid nad võteteks Tuneesias ka kohalikke tüdrukuid. “Kuigi ega see kerge polnud.”

Seriaalis on osaleda lubanud Eesti tippnäitlejad. “Eesti presidenti mängib Mikk Mikiver, Eesti luureülemat Ain Lutsep, siseministrit Ita Ever, doktor B-d (nagu Bondi doktor Q) Eino Baskin, ida luureagenti Tõnu Kark.” Sarja esimese osa reþissöör on Peeter Simm. “Et asi oleks tõepärasem, läheme lisaks Tuneesiale ka Moskvasse filmima ning kaasame Vene draamateatri näitlejaid.”

Vahi sõnul on esimese seeria eelarve 300 000 krooni, nii et kokku läheb 15 osa tegemiseks miljoneid. Raha tuleb sponsoritelt, ütleb Vahi.

“Luba filmi jaoks pole vaja, sest kuskilt ei kõla välja, et tegu oleks Bondiga. Seda nime ei võeta kordagi suhu: on vaid meie Madis Mets. Ja kui Bond jõi vodkamartiinit oliiviga, loksutatult, mitte raputatult, siis meil tellib Mets Vana Tallinna jääga, raputatult, mitte loksutatult. Ja ploomiga. Nii et Bondi-stiilis, aga kõik on väikse nihkega.”

“Natuke liiga vara on rääkida,” on reþissöör Simm kommentaaridega tagasihoidlik. “Tuneesias oli meil muidugi põnev seiklus, mitu korda politsei poolt kinni peetud... Järgmiste osade reþissööriks peaks olema vist Ervin Õunapuu. Mina lihtsalt füüsiliselt rohkem ei jõua, mul on tööd praegu päris palju ja ka mitmed teised lepingud.” Kuidas Põldroos luureagendina tundus? “Vara ennustada, nii vähe on veel üles võetud.”

Eve Heinla