Reedel olevat mitmes linnas meelt avaldanud isegi kokku veerand miljonit inimest. Rahumeelsed miitingud vahelduvad väikerühmituste vägivaldsemate protestiaktsioonidega, kuid valitsuse lahkumist nõuavad nad kõik. Mullu valitud parlament ei kajasta enam ungarlaste enamiku meelsust ja üha sagedamini tuleb rahvas tänavaile.

Ligi 250 meeleavaldajat blokeeris reedel Budapestis liikluse kahel Doonaud ületaval sillal, skandeerides: “Gyurcsány välja!” ja “Ta peab tagasi astuma!” 22. oktoobril sai vigastada 19 inimest, kui politsei kasutas veekahureid ja 1500 meeleavaldajat loopisid politseinikke nn Molotovi kokteilide, kivide ja muude käepäraste esemetega.

Ühelt poolt kinnitab politsei, et protestijate hulka on trüginud äärmuslased, teisalt leitakse, et korravalvurid kasutavad liigset jõudu. Omajagu tõtt on paraku mõlemas väites.

Opositsioon võidaks valimised

Protestilaine vaibumist pole oodata enne 2010. aasta valimisi, sest seni on valitsusel seaduslik õigus riigiohje hoida. Aga võimu võõrandumine rahvast soosib opositsiooni. Neist ungarlastest, kes viitsivad valima minna, eelistaks koguni 64 protsenti praegu opositsioonis olevat valimisliitu Fidesz ja vaid veerand valitsevat Ungari Sotsialistlikku Parteid (MSZP).

Parlamendist kukuksid välja nii opositsiooniline Ungari Demokraatlik Foorum kui ka valitsusse kuuluv Vabade Demokraatide Liit (SZDSZ). Oma mullusest 6,5-protsendisest toetusest enamiku kaotanud SZDSZ on vihjanud ka võimalusele valitsust vahetada, kuid nõuab Fideszi liidri Viktor Orbáni taandumist. 1998–2002 valitsust juhtinud mees valmistub samal ajal hoopis võimsaks naasmiseks.

“Kommunistide” ja “fašistide” vaidlus

Kommunistidest sotsialistid

Paremtiival loodi vahtkond

•• Ungari poliitikute vastastikused äärmuslusesüüdistused on järjest teravnenud, kuigi ühel pool seisavad inimesed, kes on enda sõnul kommunismile ammu selja keeranud, ja teisal need, kes ei tunnista end fašistideks.

•• Valitseva Sotsialistliku Partei lõid nn reformikommunistid 1990. aastal senise Ungari Sotsialistliku Töölispartei asemele ja võtsid ka üle enamiku endise kompartei varast. Mullu saavutas MSZP võidu teistel valimistel järjest. Kuid nagu peaminister Ferenc Gyurcsány hiljem tunnistas, valetamise hinnaga.

•• “Fašistideks” sõimatakse Ungaris väiksemaid surverühmitusi, kes augustis lõid uue liikumise Ungari Vahtkond. Liikumise programmist siiski sellist äärmuslust ei leia. Ungari Vahtkonna ja Hitlerjugendi võrdluse esiletooja oli peaminister Gyurcsány. Uus liikumine ise protestib, et neid sildistatakse meedias samal moel kui demokraatianõudlejaid 1956. aastal.