Alam-Tunguska põdrakasvatuse alal rajatav tamm ähvardab üle ujutada põhjapõtrade karjamaad, teatas Reuters. 13 miljardit dollarit maksva tammi rajamise tõttu peaks elukohta vahetama 2000 evenki, kes moodustavad 10 protsenti piirkonna põlisrahvastikust.
"Evengid on kategooriliselt vastu sellele hüdroelektrijaamale ja me arvame, et kui põlisrahvad on selle vastu, tuleks ehitus peatada," väitis Venemaa Põhjapõlisrahvaste Assotsiatsiooni president Dmitri Berežkov. "Me usume, et kogu projekt tekitab tõsist kahju nende kultuurile ja kogu elule."
Evengid on pöördunud abi saamiseks Maailma Looduse Fondi (WWF) ja Greenpeace’i poole, et takistada RusHydro poolt rajatavat 8000 megavatist hüdroelektrijaama. Ettevõtte sõnul saaks rajatavas elektrijaamas tööd tuhanded inimesed.
"On vaid kuus sellist jõge, kuhu taolist hüdroelektrijaama saab rajada ja üks neist on Venemaal evenkide asualal, mida kasutatakse varem või hiljem," kinnitas RusHydro pressiesindaja. "Me läheneme projektile täieliku sotsiaalse vastutuse ja ökoloogiliste tagajärgede hindamisega."
Nõukogude Liidu ajal kavandati samuti evenkide asualale hüdroelektrijaama rajamist, kuid 1988. aastal see plaan tühistati.
Norras viis Alta hüdroelektrijaama tammi rajamine 1970.-ndatel aastatel saamide rahvusliku ärkamiseni.