Juhtkirjas märgitakse ära, et Vene president Vladimir Putin on lisaks Halonenile kutsunud festivalile Ungari peaminister Gyurcsány, kuid Eesti president Toomas Hendrik Ilvese mitte. Lisaks mainitakse Eesti riigikogu Euroopa asjade komisjoni esimees Marko Mihkelsoni ettepanekut Putini kutset ignoreerida.

Ajaleht kirjutab, et Haloneni kutse soome-ugri festivalile ei vasta tegelikult ka soomlaste ootustele, sest soomlased lootsid, et president pääseb festivali ajal Mari vabariiki, mille juhte ka Soome inimõiguste rikkumistes süüdistab.

Kuid just soome-ugrilaste olukord Mari vabariigis teeb Haloneni osalemise festivalil vajalikuks ning seda isegi juhul, kui festival hõlmab vaid viibimist Mordva vabariigi pealinnas Saranskis.

"Ta pääseb sellel teemal otse president Putiniga rääkima ning saab talle meenutada inimõiguste austamise vajadust," kirjutab leht. "Tumma mängimine ei aita marisid ega teisi vähemusi."

Ühtlasi märgitakse ära, et reis aitaks Halonenil rääkida ka eestlaste eest, et "monumendisõja" taolised juhtumid Eesti-Vene suhetes juba ükskord minevikku jääksid.
Venemaa president Vladimir Putin kutsus järgmise nädala lõpus Mordvas peetavale soome-ugri kultuurifestivalile Soome presidendi Tarja Haloneni ja Ungari peaministri Ferenc Gyurcsány, Eesti riigijuhtidele Venemaa president hõimupäevade kutset ei saatnud.