Joffe kavatseb kuni Euroopa inimõiguste kohtuni vaidlustada Eesti võimude otsuse välja kaevata 12 Punaarmee sõduri säilmed, kirjutas Izvestija.

Joffe sõnul rikkus Eesti Genfi konventsiooni esimest täiendavat protokolli, mille kohaselt pidi Eesti enne väljakaevamist aitama kaasa säilmete tagastamistele Venemaale ja kui Venemaa loobuks neist, alles siis saaks Tallinn viie aasta pärast Tõnismäelt maetud välja kaevata.

Samas viitas ta sellele, et julgeolekukaalutlustel vastuvõetud otsus ümbermatmise kohta on arusaamatu. „Me küsime oma hagiavalduses: mis ohtu kujutavad surnud elavatele?“ ütles Joffe.

Jurist väidab, et esitas juba avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks sõjahauda rüvetanud inimeste vastu.

Samas esitas Joffe 4. juunil hagiavalduse kapten Ivan Sõssojevi au ja väärikuse kaitsmiseks, sest peaminister Andrus Ansip nimetas ajaloolast Peeter Kaasikut tsiteerides Sõssojevit marodööriks ja joodikuks.

Harju maakohtu pressiesindaja ütles Päevaleht Online`ile, et vastavasisuline hagi jõudis tõesti nendeni 4. juunil.

Peale selle püstitas Joffe hagis küsimuse valeinfo levitamisest Punaarmee kohta, mis tema hinnangul tegutses õiguspäraselt ja seaduslikult vabastades okupeeritud territooriumid fašistlikest okupantidest.