"Eelmine aasta näitas, et kui muidu on inimesed suhteliselt vähe altid muuseumides käima, siis kesköine interaktiivne külastus ning ekskursioonid, mida muidu muuseumides pole, toovad huvilised kohale küll," räägib Ahhaa ekspositsioonijuht Kerly Ilves.

Teaduste Öö raames toimuvad täna üritused ja ekskursioonid ka Tallinnas, Pärnus ja Narvas ning kell 21:30 algab ETV otseülekanne Teadlaste ööpeolt.

Eelmisel aastal esimest korda Tartus korraldatud Teadlaste Öö vastu oli linlaste huvi nii suur, et sellel aastalt otsustati korraldada 5 päevane teadusfestival Tartus , mis kestab kuni selle pühapäevani. Festivali peakorraldajaks on Ahhaa Teaduskeskus ühes Eesti Teaduste Akadeemia, Teadusbussi, Tartu Ülikooli ning mitmete teiste toetajatega.

Kerly Ilves, sõnul on festivali peamiseks eesmärgiks näidata inimestele, et teadus ei ole ainult kuiv ja igav laboris istumine. Populaarteaduslike katsete ja üritustega soovitakse tekitada huvi ka muidu ehk teadusest kaugel seisvates inimestes.

Ilvese sõnul käib teadust uudistamas igas vanuses huvilisi,„ Raeplatsi 2 päeva üleval olnud telk, kus lisaks esinejate kuulamisele sai endalt näiteks sõrmejälgi võtta või reaktsioonikiirust mõõta, on rahvast täis olnud kuni hilise sulgemiseni.”

Täna kell 13:00 saab Tartu Raeplatsil näha etendust "Tunded ja tujud" inglise keeles. Esitavad neuroloogia doktorandid Prantsusmaalt. Tegemist on interaktiivse komöödiaga inimeste tunnetest ja tujudest neuroloogia vaatevinklist.

Lisaks soovitab Ilves minna täna kindlasti vaatama kell 17:00 Toome tenniseväljakul toimuvat inimmalet. Neil, kes liikumisest ära ei ütle, tuleks kell 18:00 seada jooksusammud Tartu Tähetorni juurde, kus toimub orienteerumisvõistlus Planeedijooks, mis eelmisel aastal erakordselt populaarseks osutus.

Nädalavahetusel võiksid lastega pered aga kindlasti minna Tähe perepäevadele, kus on hulgaliselt ise tegemist ja vähe kohal passimist. Näiteks vedelik, mis ignoreerib Newtoni seaduseid (tohib näpuga torkida). Mikrolained, need on olemas ja me kasutame neid päris palju. Kuidas robotit õpetatakse? Saab ise järele proovida.

Vaadatakse rakettide lennutamist ja lendu ning saadakse teada, mis seal sees on. Sissepääs on kõigile prii ja tegevust leiab terve päeva jagu.