Kui Salim al-Nabit läks koos sõpradega esimest korda rannavõrkpalli vaatama, jätsid nad oma naised koju. Nabit ütles, et tahtis näha napilt riietatud naisi mängimas, aga ei tahtnud mingil juhul, et tema abikaasa pallureid näeks.

Nabit pidas mängude korraldamist Dohas rahvuslikuks auks. “Me ei näe niisuguseid üritusi Kataris eriti sageli,” lausus ta uudisteagentuurile AP. “Enamik inimesi peab seda kummaliseks. Aga oleme sellega päri, sest see on meie maale tähtis. Tahaksime, et teised rahvad kogeksid meie külalislahkust. Oleme valmis arvestama teistsugust hoiakuga, isegi kui me sellega ei nõustu.”

Bikiinides rannavõrkpallipiigad päästsid alalhoidlikus kuslimi linnas valla pisukese kultuuride kokkupõrke. Doha tahab Aasia mängude korraldamisega näidata oma valmisolekut kandideerida 2016. aasta suveolümpiamängude korraldamisele.

Katari rahvas vedas kõrbest 80 veoautokoormat liiva, millest tehti linna äärde rannavolleplatsid. Kuid teatud asju on siiski liialt palju nõuda.

Muslimid hämmingus

Kuigi mängudel osaleb 16 muslimi riiki, mängivad rannavolle-turniiril üksnes ühe riigi, Iraagi naised. Iraaklannad Liza ja Lida Aghazy on kristlased. Nad ütlesid, et ei tunne end ebamugavalt. Treener märkis siiski, et neiud on pisut erutatud, sest kõigi pilgud on pööratud neile.

Ometi kandsid iraaklannad vastastest jaapanlannadest konservatiivsemat võistlusvormi. Iraaklannade kollased püksid ulatusid kuni poole reieni ja katsid enamiku õlgadest. Jaapanlaste särgikesed olid nii väikesed, et nad pidid oma nime kirjutama bikiinipükstele.

“See pole hea,” ütles pealaest varbani musta värvi riideid kandnud Parvana Kohoory, kes oli 1500 vaatajat mahutaval areenil üks väheseid. “Tahame, et naine kataks kogu oma keha. Minu meelest tõrjub see muslimi naisi võrkpallist eemale.”

Jaapanlanna Satoko Urata oli päri, et võistlusriietus võiks olla suurem.

“Alguses tundus see lõbus,” lausus ta. “Aga mida ma saan teha? Ma ei lase ennast sellest häirida. Samasuguseid võistlusvorme kannavad ka kergejõustiklased ja ujujad.”

Muslimi riikidest stardib Dohas vähe ujujaid. Mõned neist, näiteks Pakistani ujujad kannavad kogu keha katvaid ujumistrikoosid.