Kuigi vaikimisi loodeti säravaimat autasu, tõdesid mehed pärast sõitu, et raske võitlusega tulnud pronks maitseb pea sama hästi.

Tegu oli ikkagi maailma kõige kiirema neljapaadisõiduga läbi aegade – kõik kolm esimest paatkonda ületasid 94. aastast kehtiva maailmarekordi.

“Kurat, nii raske oli. Hea, et läbi sai! Maailmakarikaetapid olid selle kõrval käkitegu!” Need olid Tõnu Endreksoni esimesed sõnad kaldal pärast maailmameistrivõistluste paarisaerulise neljapaadi finaali, kus Eestile toodi pronksmedal.

Aeglane algus

Finaalsõitu alustasid tormiliselt kõik Eesti konkurendid – Poola, Sloveenia ning Tšehhi. Eesti võistkond hoidis end alguses tagaplaanile, läbides esimese vaheajapunkti neljandana ja viiendana. Sõudeliidu presidendi Rein Kilgi sõnul mindi välja sellise taktikaga, et alguses jälgitakse vaid enda tempot. “Taktika valisime nii, et teisel tuhandel hakkame kõvemini tööd tegema,” kinnitas treener Tatjana Jaanson. “Me ei tahtnud alguses end liialt raisata,” ütles Endrekson.

“Tundus, nagu olid meil esimestel meetritel rütmihäired, tõmbe algus oli kuidagi aeglane.” rääkis Endrekson vahetult pärast finaali. “Hakkasime paadiga hüppama.” Jaanson arvas, et esimesed sajad meetrid olid sõidu poolest lihtsalt rabedad. “Enne tuhandet meetrit hakkas sõit juba täiesti minema. Kõik mehed olid veel käeulatuses.”

Pärast kilomeetri läbimist tõstiski Eesti paatkond tempot, väja sõideti lõigu parim aeg ning eest vajusid nii Saksamaa kui Tšehhi. Tundus, et sloveenide ära kukkumine on vaid aja küsimus. Iztok Copi juhtimisel pani Sloveenia tiim aga mängu veel viimsed jõuvarud ning 50 meetrit enne lõpujoont sõuti end eestlastele püüdmatusse kaugusesse.

“Lootsime, et saame nad ikka enne finišit kätte. Hakkasime spurtima, kuid nemad samuti. 250 meetrit enne lõppu oli meil toss väljas. Jälgisime ainult, et keegi veel mööda ei läheks. Ei tea, äkki oleks sloveenid ise vastutuulega ära küpsenud.”

Hoopis teiselt planeedilt oli võidukas Poola neljapaat. Finaali juhiti algusest lõpuni. Tõsiselt ohtlikuks ei saanud neile ükski teine paatkond.“Täna oli täiesti poolakate päev,” ütles Jüri Jaanson. “Nende esimene 1000 meetrit oli super!”

Poola sõudja Michal Jelinski sõnul oli võit neile endilegi üllatus. “Kui siia tulime, ei mõtelnud me võitmisest. T‰ehhi, Sloveenia ja Eesti tundusid nii tugevad. Kuid meie plaan oli sõuda esimene kilomeeter väga kiiresti ning seda me tegime. Suutsime sõita ka ülimalt hea finiši.”