Üks koondisse kuulujaist peab kindlasti võistlema kaherattaveoliste arvestuses. Neljast sõitjast läheb arvesse kolm paremat tulemust ja üks neist kaherattaveoliste arvestuses. Seetõttu nimetas Eesti oma esindusvõistkonda kaks nn väikese N-rühma võistlejat – noore Marko Virkoja (Honda) ja kogenud Arvo Ojaperve (Nissan).

Neljarattaveolistel esindavad Eestit Margus Murakalt laenatud Toyota Corolla WRC-l Saaremaal sõitev Gunnar Tamm ja N-rühma Mitsubishi Lanceril võistlev Jaan Mölder juunior.

Valiku tegi asjatundjatest koosnev rallikomitee. “Kaaluti meistrivõistluste hetkeseisu ja seda, kes Saaremaale võistlema lähevad,” räägib komitee esimees Indrek Ilomets. “Põhimõtteliselt valiti välja võistlevate masinaklasside liidrid.”

“A-rühmas on tänavune Eesti meister küll Margus Murakas, kuid teda pole stardis ja Tamm on selles arvestuses teine. Slava Popov ja Priit Saluri on samuti kiired, kui teel püsivad, kuid vanameister Tamm on siiski kõige kindlam valik.”

Suures N-rühmas on Mölder loogiline valik, sest juhib meistrivõistluste üldarvestuses. “Ta on üldjuhul ka kiirem kui Martin Rauam,” ütleb Ilomets.

Väikeste autode klassis jätab tänavune Eesti meister Riivo Pappel Saaremaale minemata. Seetõttu on koondises üldarvestuse teine Marko Virkoja ja viies tänavu sageli katkestanud Arvo Ojaperv.

Tähtis lõpetada

“Kogenud Ojaperv on väga kiire, kui teele suudab jääda. Ehk koondise koht distsiplineerib teda veidi, sest riigi esindamine on ikka teatud vastutus. Eelmine aasta käisid nad Saaremaal üle katuse ja katkestasid, loodetavasti kaks aastat järjest nii ei juhtu,” räägib Ilomets.

Esinumbrina võistlustulle astuv Gunnar Tamm ütleb, et pole laenatud WRC-ga veel sinasõbraks saanud. “Autot oleme proovinud täpselt niipalju, et rihmad ja toolid parajaks seadnud ning paarkümmend kilomeetrit sõitnud. Ralli lõpuks teame, mida auto endast tegelikult kujutab.”

Tamme sõnul ei lähe ta Saaremaal mingil juhul üldarvestuse esikohta püüdma. “Sõidame oma sõitu nii, nagu oskame. Eks lõpus kell näitab, kui kiired oleme,” ütleb ta. “Hullu ei lähe kindlasti panema.”

Seitsmendat korda Saaremaal võistleva Tamme jaoks jääb see tõenäoliselt karjääri viimaseks ralliks. “Ju ta jääb jah,” arvab Tamm.

Noor Mölder on seevastu uljust täis. “Meil on nii või naa vaja Saaremaal täiega panna, sest N-rühma arvestuses on Dorossinskiga (Aleksandr – toim) kõik lahtine. Kui nemad võidavad, peame meie meistriks tulekuks teisena lõpetama,” ütleb ta.

“Aga kui nüüd koondist peame esindama, siis üritame kindlasti Eesti lippu kõrgel hoida,” räägib ta. “Eks meil väike eelis siin on, sest teame katseid hästi. See on meile neljas kord Saaremaal võistelda.”

Mullu lõppes Möldril võidusõit Saaremaal kiviaias. “Nüüd meil on uus auto ja siinsed rajad sobivad sellele hästi.”

Kaherattaveoliste arvestuses võistlev noor Marko Virkoja rõõmustab koondisse pääsemise üle. “Nüüd on meil vähemalt mingi vastutus. Kuna meistrivõistluste üldarvestuses on kõik selge, plaanisime Saaremaal end proovile panna ja näha, kui kiired oleme,” ütleb Virkoja. “Kui koondise valikus sõelale jäime, siis on see meile väga hea uudis.”