Sõudjad ise vaatavad eelolevale optimistlikult. Selja taga on töine talv ja töörohke Hispaania-laager, praegu näib, et valmistumist ei suutnud oluliselt häirida ka haigestumised ja tehnikaotsingud.

Eesti Olümpiakomitee on kinnitanud olümpialaseks mullu ühepaadil maailma karika võitnud ning MMilt hõbeda toonud Jüri Jaansoni, olümpiakoondise kandidaadi seisuses alustasid hooaega Piret Jamnes (ühepaat) ning Priit Tasane ja Roman Lutoshkin (paariskahene).

Jamnes jõudis elu parimasse vormi

Sevilla-laagrile vaadates võisid sõudjad aduda, milline vahe on staatustel "olümpialane" ja "olümpiakoondise kandidaat". Jaanson sõitis Püreneele lennukiga, Jamnes, Tasane ja Lutoshkin aga autoga, kohapeal juhatas vägesid vaid Jaansoni treener Mihkel Klementsov. "Viimasel hetkel raha lugedes otsustasime, et nii on mõistlikum, muidu tulnuks sõiduk suurema ja kallima vastu vahetada," ütleb Jamnese ja paariskahese treener Matti Killing. "Andsin täpsed tööplaanid kaasa, Mihklilt võis iga probleemi kerkides abi saada."

"Hispaanias olid tingimused head ning kõik tegid kvaliteetset tööd," hindab Klementsov. "Minu meelest on edasiminek märgatav - spetsialisti pilk ei hinda sportlaste vormi ju vaid kiiruse alusel."

Ka Killingu arvates tulid tema sõudjad Hispaanias kenasti toime, kõige paremini ehk Jamnes, kes arenevat ebaharilikult kiiresti. "Lõpliku kinnituse annavad muidugi võistlused, aga meil on Pärnu jõel distantse, mille läbimise põhjal võib kaunis täpseid järeldusi teha. Seni on Piret väga heal hooajal sõitnud kaks kilomeetrit 7.43ga, nüüd lõpetas kohe pärast jääminekut üheksa sekundit kiiremini," selgitab Killing muhelust varjamata.

"Hispaanias kasutasid eestlased võimete võrdlemiseks vana meetodit - starditi vahedega, mis peaks normaalse sõidu korral nii paariskahese, Jamnese kui Jaansoni üheaegselt finishisse tooma. Piret lõpetas esimesena. Iseasi muidugi, kuidas õnnestub sama hästi sõita päriskonkurentide vastu."

"Talvel olin veel pabinas. Tundsin, et kõik läheb justkui hästi, aga polnud kindel, kuidas vetteminek õnnestub," naeratab Jamnes. "Ootamatult oli tunne vee peal paremgi, ma pole iial nii head tehnikat kogenud. Usun üsna kindlalt, et suudan hea mineku suveharjani säilitada."

Jamnes kiidab treeningukaaslast Moonika Tõrvat, kuid laidab pessimismi, mis tolles veetreeningutel maad võtab. "Moonika on kangitrennis minust palju tugevam, aga paati istunult ütleb, et ta ei jaksa sammu pidada. Lõigutrennide eel tuleb teha selgitustööd - hakka enne peale, siis oleme koos päral. Aga tarvitseb mul järele jõuda, kui ta alla annab. Kahepaadis on Moonika hoopis teine, kohusetundlikum. Ehk proovime Kölnis tugevas konkurentsis, kuidas meil üheskoos välja kukub."

Tasane ja Lutoshkin vahetasid paadis kohad

Paariskahene valmistas Killingule üllatuse - Hispaaniast tulles andsid mehed teada, et on paadis kohad vahetanud, nüüd tuleb Lutoshkinil Tasase kuklasse hingata. "Vahetus algas sellest, et Priit tegi Jüriga maadeldes lihasele liiga ega saanud enam üle õla vaadata," muigab Lutoshkin - aga rahvarohkel veel tuleb kokkupõrgete vältimiseks alatasa ringi kiigata. "Proovisime uut asetust, kõrvalseisjad ütlesid, et nii on parem. Algul tundsime veidi võõristust, siis hakkas sobima. Kui vaja, võime iga kell tagasi vahetada, aga ehk aitab vaheldus rutiinist vabaneda."

"Oleme varemgi Tasast eessõudjana proovinud, kuid laitmatu klapi leidmiseks pole aega jätkunud. Koostöö kippus kiiruse kasvades lagunema, nüüd on Lutoshkin Tasase tööstiili järgimisega kohanenud," arutleb Killing - võimalik, et nii sõutakse ka hooaja tähtsaimatel võistlustel.

"Hispaanias oli kõik vägev, miski ei seganud, ei haigus, ei muu - kordki viieteistkümne aasta jooksul sai lõunalaagrit nautida. Venemaa laagritest erines nüüdne igas mõttes - elamine, söömine, töö- ja puhkusemiljöö oli hoopis teisel tasemel," kiidab Lutoshkin. "Pärast eelmise MMi läbikukkumist on töörütm mõnus, teame, et langeda pole kuhugi, võime ainult tõusta."

Doktor Ants Kiviselja sõnul on Tasases ja Lutoshkinis arenenud eelkõige vaim ja isiksus, eriti tõstis ta esile uut hooaega eessõudjana alustanud Tasast. "Priit tunnetas jõudu haarata liidrikoorem enese õlule. Mingeid lahkhelisid ei tekkinud - Roman loobus kohast vabatahtlikult, ta mõistis, et kaaslane on tugevam," kiitis Kiviselg meeste ühise edu nimel tehtavat tööd.

"Nad on sunnitud ainult valikregatile keskenduma," peab Kiviselg silmas Luzernis toimuvat katsumust. "Seal võib üks tühine viga kogu nähtud vaeva nullida, valmisolek peab maksimaalne olema. Kui õnnestub kahe parema hulka mahtuda ja Atlanta-pääse lunastada, saab vormi edasi lihvida. Kuue nädalaga jõuab kõike teha - nii vormi hoida kui koormust langetada."

Jaansoni mootor kogub rahulikult tuure

Jüri Jaansoni treener Mihkel Klementsov vaatas Emajõe kaldal 2000 meetri tulemusi ja võttis tõeks, et tema hoolealune kaotas Tasasele ja Lutoshkinile liiga palju. "Kuigi ilm vahepeal muutus, on 41sekundiline allajäämine liiga suur. Maailmatasemel edestavad parimad paariskahesed ühelisi keskmiselt poole minutiga," võrdles Klementsov.

Ka Jaanson tõdes, et olümpia valikvõistluseks valmistuvad Tasane ja Lutoshkin on hüvas vormis. "Pingutasin maksimaalselt, paariskahese vahet minuga ei saa alahinnata," arvas Eesti esisõudja. Samas on selge, et kui kaaslased rügavad tööd valikregati õnnestumise nimel, siis Jaanson võib jõu ühtlaselt kogu hooajale jagada. Pole tarvidust küsidagi - tema loeb suve päris õnnestunuks vaid siis, kui Atlantas hästi läheb.

Eeloleval nädalavahetusel osalevad Jaanson, olümpiakandidaadid ja Moonika Tõrva Kölni regatil. Kui sponsor leitakse, sõuavad Jamnes ja paariskahene kaks nädalat hiljem Duisburgis. Algselt nende kahe vahele kavandatud Mannheimi regatist otsustati kõrvale jääda, muidu läheks seeria liiga pikaks. Mõistlikum on kodus korralikult harjutada.

Mai lõpul ootab Luzernis Rotsee ja 7.-9. juunil samas olümpiavalikregatt. "Hilisemad kuupäevad õpin vajaduse korral selgeks 9. juuni õhtul, seni pole neil mõtteis ruumigi," ütleb Jamnes.

GUNNAR PRESS, ANDRES VAHER