Mõnusa sõidurütmi leidnud Jaanson võitis oma lohutussõidu kindlalt bulgaarlase Ivo Ianakievi ees. Tugev egiptlane Ali Ibrahim jäi kolmandaks ja poolfinaali ei pääsenud. "Sõit tuli välja üleeilsest palju vägevamalt. Üldiselt oli väga hea sõita, pildituks pingutamisest jäi asi kaugele," kiitis Jaanson.

Kui sõudja ise ei soovinud poolfinaali kohta midagi ennustada, siis tema norralasest treener Thor Nilsen lausus: "Jüri võimalused finaali jõuda on fifty-fifty." Ja lisas oimukohale osutades: "Tema suurim vastane on ta ise."

VARU JÄI VIIS SEKUNDIT. Jaanson startis eile korralikult, esimesel kilomeetril püsis Ianakiev siiski temast pidevalt pool sekundit eespool. Ibrahim jäi kohe maha, nagu ka selgelt nõrgemad mehhiklane Jesus Ramirez ja tuneeslane Riadh Ben Kheder. Ent distantsi teise poole alguses möödus Jaanson bulgaarlasest mängleva kergusega ning sõudis heas, hiljem juba rahulikus rütmis lõpuni.

Jaanson sai lohutussõitude teise aja 7.05,16, temast kiirem oli vaid hollandlane Gerald Egelmeers. Samas võis näha: meie mees lasi viimasel sõiduveerandil tempo alla. Ülejäänud sõidud võitsid lätlane Andris Reinholds ja ameeriklane Don Smith. Smith edestas ka kuulsat tshehhi Vaclav Chalupat, kes pääses oma sõidust teisena edasi.

Jaansonit rõõmustas enim 1500 meetri vaheaeg, mis oli tal kahekümne eile sõudnud mehe kohta kindlalt parim. "1500 meetriga pannakse sageli palju paika. Läbisin kolmanda veerandi 1.47, viimase 1.52-ga. Olen võimeline ka viimast läbima kolmandaga samal tasemel," avalikustas Jaanson ühe kiirusevaru.

Kui palju võimsusest kasutamata jäi, ei tihanud ta öelda. "Maksimaalse tulemuse saad teada siis, kui konkurent sõuab kõrval, pead teda võitma. Täna polnud ju maksimaalseks pingutamiseks motivatsiooni, võistlus hakkas läbi saama 300–400 meetrit enne lõppu."

Jaansoni sõnul hakkas ta tempot tõstma esimese kilomeetri lõpus. "Otsustasin proovida, mis puust mees bulgaarlane on. Tõmbasin lahedalt ette. Üllatas ka tavaliselt kiire algusega mehe Ibrahimi kahvatu start."

Pühapäevases eelsõidus oli Jaansoni paadiga väike tehniline probleem, kuid Filippi siinne esindus ajas asja kiiresti korda. Eile polnud mehel paadile midagi ette heita.

"Tehnika ja rütm olid samuti paremad, tempo kõrgem. Kui üleeile tegin minutis 32 tõmmet, siis täna 34, vahepeal koguni 35. Täna tahan tehtut rahulikult nautida, võib–olla külastan õhtul Akvaariumit. Poolfinaalile hakkan mõtlema homme," kinnitas Jaanson paarkümmend minutit pärast sõitu.

JOOKSMA LÄINUD JAANSON UNUSTAS TREENERI. Penrithi järve ääres sebis hommikust saati norralane Thor Nilsen, kes ametis rahvusvahelise alaliidu tehnilise delegaadina. "Pidime siin kohtuma enne sõite, hommikul kell kaheksa. Kuid läksin jooksma ja olin ilmselt nii pinges, et unustasin ta ära. Kell 8.10 polnud meest enam kusagil. Suhtleme iga päev, ta annab mitmekülgset nõu," rääkis Jaanson juhendaja kohta.

"Jüri sõitis täna hästi. Füüsiliselt on ta heas seisundis, tehniliselt veel mitte päris," leidis Nilsen. "Kui ta suudab kahe päeva pärast samamoodi töötada, võib küll mõelda finaalipääsule."

Jaansoni poolfinaalsõit algab täpselt täna keskööl. Ta sai seltsilisteks eelsõitude võitjad Xeno Mülleri (Shveits) ja Marcel Hackeri (Saksamaa), Chalupa, Reinholdsi ja slovaki Jan Ziska. Neist Hackeri ja Chalupaga sai Jaanson kokku juba eelsõidus.

Konkurentidest hindab Jaanson seni nähtu põhjal kõrgelt Hackerit ja uusmeremaalast Rob Waddelli, alavormis paistab olevat Chalupa.

SAMAL TEEMAL

Kahepaat viimasena poolfinaali

Narvalased Andrei Shilin ja Leonid Gulov saavutasid oma lohutussõidus viie paatkonna seas kolmanda koha, millest piisas täpselt poolfinaali pääsemiseks.

"Me ei närvitsenud enam nii palju kui eelsõidus," ütles ees- sõudja Shilin. "Eelkõige rõõmustas meid tublisti parem start. Lõpus nägime, et pääseme kindlalt edasi ega väsitanud end üleliia. Poolfinaaliks vajame eelkõi- ge enesekindluse lisandumist."

Treener Sergei Glushko lisas, et võistluste esimene päev on tema hoolealustel sageli kujunenud sissesõitmiseks ja seetõttu pidas ta eilset kuuesekundilist edenemist normaalseks. "Peamine, et poisid tunnetasid sõitu ja vastaseid. Poolfinaalis peavad võitlema finaalikoha eest."

Ville Arike, Sydney