Viimastel suurturniiridel soosikukoorma all kokku vajunud Hispaania korvpallurid jäid eilses veerandfinaalis Leeduga vapralt püsti ning murdsid vastase juba esimesel poolajal. Tulemusega 89:67 võeti revansˇ 2003. aasta EM-i finaalis saadud kaotuse eest.

Hispaania alustas teravamalt ning valas mängulise ülekaalu numbritesse esimese poolaja keskel tehtud 15-punktilise spurdiga, seisuks 32:11.

Leedu korvpallurid mängisid küll kohe omakorda kümme punkti tagasi, aga see oli Baltimaade parima meeskonna poolt ka kõik.

Poolaeg lõppes 47:30 ning juba teise mängupoole alguses kärises vahe rohkem kui paarikümnele silmale.

Otsustavat esimest poolaega tähistavaks numbriks sai 15. Nii palju punkte viskasid siis Hispaania liidrid Pau Gasol ja Juan Navarro, Leedule aga kogunes sama arv pallikaotusi.

Liider jäi nullipoisiks

Mängu lõpuks oli Gasoli arvel 25 ja Navarrol 22 punkti, leedulased lõid pallikaotustega aga need mehed üle (28). Hispaania tegi 17 vaheltlõiget, Leedu 3. Rohkem leedulaste kaotuse põhjuseid pole vajagi otsida.

“Viis, kuidas mängu alustasime, sai otsustavaks,” rõhutas Gasol MM-i pressiteenistusele. “Liikusime hästi ja tegutsesime agressiivselt. Tänase esituse – eriti kaitse – üle peame küll õnnelikud olema.”

Kahe meeskonna vahe oli eile suur, leedulased näisid mitu klassi nõrgematena. Nende liidri Arvydas Macijauskase kontosse jäi 21 minutiga 0 punkti ja 5 pallikaotust.

“Tegime koolipoisilikke vigu,” tõdes 15 punkti ja 14 lauapalli kogunud Leedu ääremängija Linas Kleiza, kes mängib NBA klubis Denver Nuggets. “Oleme küll noored, aga meil oli võiduvõimalus. Paraku lasime vastase kaugele ette.”

Hispaania jõudis MM-i poolfinaali esmakordselt pärast 24-aastast vahaega. Järgmisena astub vastu olümpiavõitja Argentina, kes alistas sama võimsalt Türgi – 83:58.

“Argentinal on väga kogenud meeskond. Ent meiegi oleme õigel teel ja tahame veel enamat. Oleme näljased,” hoiatas Gasol.

Täna selguvad viimased poolfinalistid mängudes Kreeka – Prantsusmaa ja USA – Saksamaa.